BIJELA KUĆA

Bajden zadovoljan omogućavanjem procesa tranzicije

Opća administrativna služba u ponedjeljak navečer je "utvrdila" da je Bajden očigledni pobjednik prošlomjesečnih predsjedničkih izbora

G. M. / Fena

Bajden preuzima vlast

Foto: Arhiv


Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je u utorak da je "zadovoljan" što je njegovoj administraciji zvanično omogućeno da započne proces tranzicije popunjavanjem nove vlade.

Bajden je izjavio u govoru u Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaver, da će prihvatanje prelaznog statusa poznatog kao "utvrđivanje" omogućiti njegovom timu da se "pripremi za izazove pred njim" i da se predaju ovlasti s Trampove administracije na njegovu.

Opća administrativna služba u ponedjeljak navečer je "utvrdila" da je Bajden očigledni pobjednik prošlomjesečnih predsjedničkih izbora.

Taj proces omogućuje novom predsjedniku i njegovom timu pristup zvaničnicima u saveznim agencijama i da naredi ministarstvu pravde da izda sigurnosne garancije za članove prelaznog ministarskog tima koji je Bajden imenovao.

Bajden je govorio nakon što je izabrao svoje vodeće kandidate na polju nacionalne sigurnosti, među kojima državnog sekretara, savjetnika za nacionalnu sigurnost i uveo je novi položaj za borbu protiv klimatskih promjena.

Kazao je kako se nada da će imenovani zvaničnici proći kroz proces odobrenja, prenosi AP.

Više o temi Joe Biden

VIŠE NEMA DILEME
Pensilvanija potvrdila pobjedu Bajdena

Više o:

Joe Biden SAD
NA VRH

Podijeli članak na