ENTONI BLINKEN

Budući državni sekretar: Amerika je nada za planetu

Njegov djed, kako je rekao, došao je u Ameriku da bi izbjegao pogrom u Rusiji

Blinken će preuzeti veoma važnu funkciju. Arhiv

G. M. / Antena M

24.11.2020

Izabrani predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) objavio je prve članove svog kabineta koji će stupiti na dužnost 21. januara iduće godine.

Prva imenovanja su fokusirana na vanjsku politiku, bezbjednost i klimatske promjene. Svi odbarani su sa velikim iskustvom, u oblastima za koje su predloženi, a Bajdenova poruka kratka i jasna: “Amerika se vratila… spremna da vodi svijet, ne da se povlači iz njega”.

I to, kako je saopćila buduća ambasadorica SAD u Ujedinjenim nacijama (UN), Linda Tomas Grinfild (Thomas Greenfield) Afroamerikanka iz Luizijane, sa bogatim diplomatskim iskustvom u Africi i na Bliskom istoku, "globalno i multilateralno”.

- Amerika se vratila, multilateralizam se vratio, diplomatija se vratila - rekla je buduća ambasadorica u UN-u, Tomas Grinfild.

Kako su mediji ranije objavili, budući državni sekretar SAD bit će Entoni Blinken (Anthony) nekadašnji zamjenik državnog sekretara u Obaminoj administraciji, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bajdena, dok je bio potpredsjednik Amerike, sa diplomatskim iskustvom još od Klintonove administracije, kao i iz vanjskopolitičkog odbora američkog Senata.

U kratkom ali izuzetno nadahnutom govoru, Blinken je kroz historiju svoje porodice pojasnio kako su se izgrađivali njegovi politički svjetonazori, te kroz to nagovijestio u kojem će se pravcu kretati njegovi diplomatski napori.

Blinken je rekao da, ukoliko bude potvrđen, osjeća da mu je dužnost da drži Ameriku kao “posljednju najbolju nadu na zemlji”, kao što je to bila za njegovu sopstvenu porodicu.

Njegov djed, kako je rekao, došao je u Ameriku da bi izbjegao pogrom u Rusiji, otac njegove supruge pobjegao je iz komunističke Mađarske, a njegov očuh je poreživio strahote holokausta u Poljskoj i život mu je spasio američki vojnik - Afroamerikanc na kojeg je naletio nakon što je pobjegao iz marša smrti po šumama Bavarije.

- On je pao na koljena pred njim i rekao jedine tri riječi koje je znao na engleskom jeziku, a koje ga je naučila majka: „Bog blagoslovio Ameriku“. Vojnik ga je podigao na svoj tenk i odveo u Ameriku i u slobodu. To smo mi! - poručio je budući državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.