NOVE MJERE

Bugarska zatvara škole i restorane, Rusija i Poljska imaju rekordan broj umrlih

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski u srijedu je upozorio protiv pretjeranog ublažavanja mjera uoči Božića kako bi se izbjegao treći val zaraze

Privatna okupljanja ograničena su na 15 ljudi. ARHIV

A. F.

25.11.2020

Bugarska je u srijedu najavila zatvaranje škola, restorana, trgovačkih centara i teretana do 21. decembra dok se kao i ostatak istoka Evrope teško bori protiv širenja koronavirusa.

Pod novim mjerama će se škole i fakulteti  prebaciti na nastavu putem interneta, a vrtići će biti zatvoreni.  

Privatna okupljanja ograničena su na 15 ljudi, a svi restorani, kafići i noćni klubovi bit će zatvoreni. Turistička putovanja u državi i inostranstvu su  zabranjena.

Nakon protesta privrednika  vlada je ipak odlučila dopustiti rad manjim trgovinama, a sportska događanja smiju se odvijati bez gledatelja. pozorišta smiju primiti samo 30 posto kapaciteta.  

Restrikcije na snagu stupaju kasno u petak kako bi smanjile pritisak na zdravstveni sistem  u toj državi od 7 miliona stanovnika, prenosi Reuters.

Samo jedna stvar dokazano utječe na koronavirus – smanjivanje društvenih kontakata ili karantina. Kako bi ublažili pritisak na bolnice koje su na rubu, uvodimo ove mjere na tri tjedna-  objavio je premijer Bojko Borisov.  

Kao i većina srednje i istočne Evrope, Bugarska se dobro nosila s pandemijom koronavirusa na proljeće, no na jesen je virus buknuo. U srijedu je imala 4382 nova slučaja zaraze, čime je ukupan broj od početka pandemije narastao na gotovo 130 tisuća. Ukupno je umrlo 3226 ljudi.

Poljska je pak u srijedu imala rekordan broj umrlih zbog koronavirusa, njih 674, s više od 15 hiljada novozaraženih.  

Iako je broj novih slučajeva manji u usporedbi s rekordnim razinama od oko 27 hiljada početkom novembra, proteklih dana raste broj umrlih. Ukupno je umrlo gotovo 15 hiljada ljudi, a zaraženo je bilo 924 hiljada ljudi.

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski u srijedu je upozorio protiv pretjeranog ublažavanja mjera uoči Božića kako bi se izbjegao treći val zaraze.  

I Rusija u srijedu ima rekordan broj umrlih, njih 507, čime je ukupan broj narastao na 37.538.

Ruske vlasti potvrdile su 23.675 novih slučajeva zaraze, pa ukupan broj od početka pandemije iznosi 2.162.503. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.