SVJETLO NA KRAJU TUNELA

Von der Lejen: Vakcinacija u EU možda počne prije Nove godine

Komisija, izvršna ruka EU, ima sporazume sa šest potencijalnih dobavljača vakcina i radi na sedmom ugovoru

Uskoro stižu vakcine. RSE

G. M. / RSE

25.11.2020

Najviša dužnosnica Evropske unije rekla je u da bi se prvi građani 27 država članica mogli vakcinisati protiv koronavirusa do Božića, ali upozorila je da zemlje članice moraju hitno pripremiti svoje logističke lance za uvođenje stotina miliona doza vakcina.

Tvrdeći da je "napokon vidljivo svjetlo na kraju tunela", predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen) poručila je u srijedu, 25. novembra, zakonodavcima EU da "prvi europski građani možda već budu vakcinisani prije kraja decembra".

Komisija, izvršna ruka EU, ima sporazume sa šest potencijalnih dobavljača vakcina i radi na sedmom ugovoru. Dogovori omogućuju kupovinu više od 800 miliona doza, više od broja stanovnika bloka, koji broji oko 460 miliona ljudi, prenosi Radio Slobodna Evropa

U utorak je Brisel rekao da će potpisati ugovor za do 160 miliona doza eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa koje je razvila „Moderna“, a za koju firma kaže da je djelotvorno 94,5 posto, prema njenim preliminarnim podacima, javlja AP.

Ali Von der Lejen je kazala da, iako su vakcine važne, „ono što je važnije jeste proces vakcinacije."

- Države članice moraju se pripremiti sada. Govorimo o milionima doza, govorimo o hladnim lancima, govorimo o organiziranju centara za vakcinaciju, govorimo o obučenom osoblju koje je tamo. Sve ovo mora biti pripremljeno - upozorila je.

Ipak, Von der Lejen je pozvala evropske građane da nastave poštivati ograničenja, čak iako mjere štete preduzećima, dodatno oštećuju ekonomije razorene koronavirusom i stavljaju ljude u socijalne i mentalne poteškoće.

- S gotovo 3.000 smrtnih slučajeva dnevno, Covid-19 bio je najveći uzrok smrti u EU prošle sedmice. Bolnice su i dalje pod opterećenjem, a u nekim regijama neke su jedinice za intenzivnu njegu preopterećene - rekla je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.