FRANCUSKA

Usvojena rezolucija o priznavanju nezavisnosti Nagorno-Karabaha

Za priznavanje takozvane Nagornokarabaške Republike glasalo je 305 od ukupno 306 poslanika Gornjeg doma parlamenta

Zatraženo da se vojska povuče sa osvojenih teritorija. AFP

G. M. / Srna

25.11.2020

Gornji dom Narodne skupštine Francuske usvojio je rezoluciju u kojoj se, između ostalog, francuska Vlada poziva da zvanično prizna nezavisnost oblasti Nagorno-Karabah.

Za priznavanje takozvane Nagornokarabaške Republike glasalo je 305 od ukupno 306 poslanika Gornjeg doma parlamenta.

- Senat poziva Vladu Francuske da prizna Nagornokarabašku Republiku i da iskoristi priznanje kao sredstvo u razgovorima sa ciljem uspostavljanja trajnog mira - ističe se u usvojenom dokumentu.

Državni sekretar u francuskom Ministarstvu za Evropu i vanjske poslove Žan-Baptist Lemuan (Jean-Baptiste Lemoyne) izjavio je da jednostrano priznanje Nagorno-Karabaha neće nikome donijeti ništa dobro i da neće pomoći naporima posredovanja.

On je podsjetio da Francuska, kao jedna od predsjedavajućih zemalja Minskoj grupi OSCE-a, podržava sprovođenje primirja postignutog 9. novembra.

Stručnjaci su objasnili da rezolucija služi kao preporuka i da nije obavezujuća, javio je TASS.

Prema tekstu rezolucije, Senat poziva na trenutno povlačenje azerbejdžanske vojske sa teritorija koje je osvojila od 27. septembra, kada su eskalirali sukobi u Nagorno-Karabahu.

Pored toga, Senat poziva i na međunarodnu istragu o ratnim zločinima i upotrebi zabranjenog oružja.

Senatori su preporučili Vladi Francuske da izvuče zaključke o ulozi turskih vlasti u sukobima, te da zajedno sa evropskim partnerima razmotri preduzimanje najodlučnijih mjera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.