SMJERNICE

WHO: Odrasli i djeca se trebaju više kretati kako bi ostali fit tokom pandemije

Odraslima starijim od 65 godina savjetuju se vježbe za jačanje mišića i aktivnosti usredotočene na ravnotežu i koordinaciju

Povećati tjelesnu aktivnost. Ilustracija

A. J.

26.11.2020

Sve bi odrasle osobe trebale raditi najmanje 150 minuta snažne tjelesne aktivnosti sedmično, što je još važnije za dobrobit i mentalno zdravlje u eri koronavirusa, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svojim prvim smjernicama u desetljeću.


Preporučava se da djeca i adolescenti imaju prosječno jedan sat svakodnevne tjelesne aktivnosti te da ograniče vrijeme pred elektroničkim ekranima.


- Ljudi svih starosnih grupa moraju nadoknaditi rastuće sjedilačko ponašanje tjelesnom aktivnošću kako bi smanjili rizik od bolesti - rekli su u WHO-u pokrećući svoju kampanju "Every Move Counts".

- Povećavanje tjelesne aktivnosti ne samo da pomaže u prevenciji i upravljanju bolestima srca, dijabetesom tipa 2 i rakom, već također smanjuje simptome depresije i anksioznosti, smanjuje pad kognitivnih sposobnosti, uključujući Alzheimerovu bolest, i poboljšava pamćenje - rekao je Rudiger Kreh (Ruediger Krech), direktor WHO-a za promicanje zdravlja.


Svaka četvrta odrasla osoba i četiri od pet adolescenata nemaju dovoljno tjelesnih aktivnosti, što može uključivati ​​šetnju, biciklizam, vrtlarenje i čišćenje, upozorava WHO, prenosi 24.sata.


Trudnicama i majkama nakon poroda preporučava se od 150 do 300 minuta umjerene do snažne aerobne aktivnosti sedmično.


Prema mišljenju Huane Vilumsen (Juana Willumsen), tehničke službenice WHO-a, to donosi zdravstvene koristi i za majku i za bebu.

- Na primjer, kod žena koje su tjelesno aktivne tokom trudnoće smanjenje se rizik od gestacijskog dijabetesa za 30 posto - rekla je.


Odraslima starijim od 65 godina savjetuju se vježbe za jačanje mišića i aktivnosti usredotočene na ravnotežu i koordinaciju kako bi spriječili kasnije padove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.