PANDEMIJA

Njemačka produžuje lockdown i uvodi nove mjere

Njemačka vlada bi trebala na evropskom nivou raditi na tome da se do 10. januara zabrani skijaški turizam

A. Č.

Rad od kuće dobar mehanizam za smanjenje broja kontakata

Foto: Agencije


Njemačka vlada dogovorila je da će do kraja godine produžiti djelomično zatvaranje radi borbe protiv koronavirusa, s tim da će tokom Božića neke mjere biti ublažene.

Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina apelirali su na građane da se najmanje do 10. januara suzdrže od odlaska na zimski odmor. 

- Njemačka vlada bi trebala na evropskom nivou raditi na tome da se do 10. januara zabrani skijaški turizam - stoji u zajedničkom dokumentu. 

U njemu se ističe i da je rad od kuće dobar mehanizam za smanjenje broja kontakata. 

- Apeliramo na poslodavce da gdje god je to moguće omoguće rad od kuće, posebice između Božića i Nove godine - rekla je kancelarka Angela Merkel, piše Index. 

Njemačka je od početka pandemije registrirala 961.320 zaraženih i 14.771 umrlog. 

Merkel objasnila zašto produžuje mjere

Merkel je objasnila da je uvođenje djelomičnog zatvaranja početkom novembra ostvarilo djelomičan uspjeh. 

Krivulja rasta se malo izravnala, ali mi smo još daleko od željene incidencije od 50 (na 100.000 stanovnika) - rekla je Merkel. 

- I zato mjere treba produžiti do početka januara - dodala je. 

Uvode se i nove mjere

Od novih mjera uvodi se okupljanje najviše pet osoba iz dva domaćinstva, a izuzetak će biti tokom božićnih i novogodišnjih praznika kada će se dozvoliti grupisanje do deset osoba iz više domaćinstava. 

U to se ne računaju djeca mlađa od 14 godina.

Dužnosnici su se dogovorili i o novim pravilima za maloprodaju koja se odnose na broj kupaca. U trgovinama do 800 kvadratnih metara treba po kupcu osigurati najmanje 10, a u trgovačkim centrima iznad 800 kvadrata 20 kvadratnih metara. 

Nošenje maski bit će biti obvezno u zatvorenim prostorima i u javnom prijevozu, kao i u svim prostorima gdje je koncentracija ljudi povećana, poput pješačkih zona.

Više o temi Njemačka

NA VRH

Podijeli članak na