TURSKA

Izrečene presude za pokušaj puča 15. jula 2016.

Riječ je o predmetu koji obuhvata događaje u Vazduhoplovnoj bazi Akindži, koja je služila kao komandni centar

Četvrti Kazneni sud u Ankari izrekao je danas kazne optuženima. Ilustracija / Anadolija

A. J. / Anadolija

26.11.2020

U slučaju protiv optuženih u predmetu koji obuhvata događaje u Vazduhoplovnoj bazi Akindži, koja je služila kao komandni centar tokom pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016. kojeg su izveli članovi FETO-a infiltrirani u redove turske vojske, četvorica takozvanih "civilnih imama" osuđena su na 79-struku doživotnu kaznu zatvora po strogim uslovima.


Četvrti Kazneni sud u Ankari izrekao je danas kazne optuženima.


Predsjednik suda Selfet Giraj (Giray) saopćio je kako su Kemal Batmaz, Hakan Džidžek (Cicek), Harun Binis i Nuretin Orudž (Nurettin Oruc), takozvani "civilni imami" koji su se nalazili u bazi Akindži tokom pokušaja puča osuđeni su na po 79-struku kaznu doživotnog zatvora po strogim uslovima zbog ”pokušaja uklanjanja ustavnog poretka“, ”pokušaja atentata na predsjednika“ i ”ubistva iz namjere“.


Adil Oksuz, Kemal Batmaz, Hakan Džidžek, Nuretin Orudž i Harun Binis upravljali su pokušajem puča u bazi Akindži 15. jula 2016., a kojem su prethodili mjeseci priprema.


Član FETO-a Mustafa Mete Kajgusuz (Kaygusuz), za prenošenje naredbi za bombardovanje pilotima F-16 osuđen je na 79-struku doživotnu kaznu.


Bivši komadant Bekir Erdžan Van (Ercan), koji je osigurao gorivo avionima za bombardovanje Ankare osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.


Bivši pilot Mustafa Azimetli, koji je laserom označio Upravu za policijsku avijaciju, osuđen na doživotnu kaznu.

Bivši pilot Mustafa Ozkan osuđen na trostruku doživotnu robiju za bombardovanje zgrade direkcije policije u Ankari.

Bivši pilot Ugur Uzunolu (Uzunoglu), koji je tokom pokušaja puča bombardovao Upravu za specijalne snage policije, osuđen na 45-struku doživotnu kaznu.


Bivši major Mehmet Fatih Cavur koji je tokom pokušaja puča izveo prvi let F-16 u Ankari, osuđen na 79-struku doživotnu kaznu zatvora.


FETO pučisti pilotu Hasanu Husnu Balikciju teška doživotna kazna za bombardovanje parlamenta Turske.


Bivši pilot Husejin Turk (Huseyin), koji je bombardovao Upravu specijalne jedinice policije, TURKSAT i parlament osuđen na 79-struku doživotnu kaznu.


Pilot Muslim Madžit (Macit), koji je tokom pokušaja puča ubio 15 ljudi u blizini predsjedničkog kompleksa, osuđen na 16 teških doživotnih kazni.


Bivši generalni sekretar Komande zračnih snaga pukovnik pučista Vejsel Kavak (Veysel) osuđen na 79-struku doživotnu kaznu po strogim uslovima.

Izricanje presuda ostalim pučistima biće nastavljeno, a predmetom je obuhvaćeno više od 460 optuženih.

Zračna baza Akindži kod Ankare slovi za komandni centar iz kojeg je organizacija "Fetullahci" (FETO) rukovodila pokušajem vojnog udara 15. jula 2016. godine.

Organizacija FETO u Turskoj se smatra terorističkom.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.