TURSKA

Doživotni zatvor za 27 osoba zbog državnog udara usmjerenog protiv Erdoana

U glavnom postupku za pokušaj državnog udara 15. i 16. jula 2016. obuhvaćeno je 475 osoba i njihove presude će biti objavljene kasnije u četvrtak

A. Č.

Pokušaj atentata na predsjednika i ubistva

Foto: Agencije


Turski sud osudio je danas 27 osoba, većinom časnika i pilota, na doživotni zatvor zbog učestvovanja u pokušaju državnog udara 2016. usmjerenog protiv predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

Svih 27 osoba je proglašeno krivima za "pokušaj rušenja ustavnog poretka" te "pokušaj atentata na predsjednika i ubistva". 

Među osuđenima su prvenstveno piloti koji su bombardirali više simboličnih mjesta u Ankari, poput zgrade parlamenta, te časnici koji su rukovodili državnim udarom iz vojne baze Akinci.

Od četvero civila, među kojima je i poduzetnik Kemal Batmaz, svaki je osuđen na 79 kazni teškog doživotnog zatvora, što podrazumijeva puno strože mjere zatočenja i u turskom pravosuđu zamjenjuje smrtnu kaznu ukinutu 2004. godine.

U glavnom postupku za pokušaj državnog udara 15. i 16. jula 2016. obuhvaćeno je 475 osoba i njihove presude će biti objavljene kasnije u četvrtak.

NA VRH

Podijeli članak na