MJERE PREVENCIJE

Merkel traži da sva skijališta u Evropi ostanu zatvorena, Austrija se oštro protivi

Najviše stranih turista u Austriju dolazi iz Njemačke

Uvode se mjere prevencije. Ilustracija

A. Č. / Index

26.11.2020

Njemačka traži da alpske zemlje još uvijek ne otvaraju svoja skijališta kako bi borba protiv pandemije koronavirusa bila učinkovitija, no čini se da će dogovor s Austrijom biti teško postići, izjavila je u četvrtak kancelarka Angela Merkel.

Skijaška sezona se bliži. Pokušat ćemo na europskom nivou doći do dogovora oko zatvaranja svih skijališta - kazala je kancelarka u njemačkom parlamentu, dodavši da s obzirom na otpor Austrije to možda neće biti moguće. 

U prvom valu pandemije na početku godine mnogi Nijemci su se zarazili u austrijskom skijalištu Ischglu, a Njemačka je još prošli mjesec izdala upozorenja za putovanja u popularna skijališta u Austriji, Italiji i Švicarskoj.

Francuska, Italija, Slovenija, Njemačka i Austrija su na samom početku zime odlučile skijališta ostaviti zatvorena u nadi da će se otvoriti na vrhuncu sezone ako se stopa širenja zaraze u međuvremenu smanji.

Mjere zatvaranja u Austriji se ukidaju 7. decembra i još uvijek se ne zna što će to značiti za austrijski skijaški sektor. Austrija inače nije blagonaklona zajedničkim evropskim pravilima.

Najviše stranih turista u Austriju dolazi iz Njemačke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.