SVIJET

Italija pokreće prvi "covid-free" zračni most između Evrope i SAD

Rimski aerodrom već ima za putnike pri dolasku brze antigene testove čiji rezultati se znaju za 30 minuta

Rimski aerodrom već ima za putnike pri dolasku brze antigene testove čiji rezultati se znaju za 30 minuta. ARHIV

A.F.

26.11.2020

Italija će pokrenuti prvi zračni most "bez-kovida" (covid-free) između Evrope i SAD, za putnike čiji su testovi na Kovid-19 negativni, čime se ukida obaveza 14-dnevnog karantina.

Kompanija Aeroporti di Roma (ADR), koja upravlja rimskim aerodromom Fumicino, objavila je da je postignut sporazum italijanske aviokompanije Alitalija i američke Delta Airlines za specijalne letove između određenih sjevernoameričkih gradova i Rima od decembra.  

Slični zračni koridori će se takođe testirati između Rima i Minhena i Frankfurta u Njemačkoj, naveo je isti izvor. Inicijativa slijedi lansiranje u septembru takvih unutrašnjih letova između Rima i italijanskog finansijskog centra Milana.

- Novi protokoli putovanja predviđeni eksperimentalno na letovima iz SAD za Fumicino postepeno će biti predloženi putnicima od decembra. Cilj eksperimentalne faze je da se procjeni efikasnost i funkcionalnost novog načina putovanja da bi putovanja bila dostupnija u pripremi za ljetnju sezonu 2021. godine -  navodi se u saopštenju.

Predviđa se da putnici koji stižu sa aerodroma JFK u New Yorku i New Yorku i Atlante u SAD mogu da izbjegnu karantin obavezan za osobe koje dolaze iz SAD, ako urade test na koronavirus 48 sati prije polaska i još jedan pri slijetanju u Rim. 

Rimski aerodrom već ima za putnike pri dolasku brze antigene testove čiji rezultati se znaju za 30 minuta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.