KORONAVIRUS

Slovaci odgodili drugi krug masovnog testiranja

Učešće u masovnom testiranju bilo je dobrovoljno, no svako ko nije mogao pokazati negativan rezultat testa nije smio dvije sedmice ići na posao

Odgođen datum novog testiranja. agencije

Fu. M.

26.11.2020

Drugi krug testiranja na koronavirus na nivou cijele Slovačke naišao je na otpor, zbog čega je odgođen na zasad neodređen datum.

Premijer Igor Matovič u srijedu je rekao da drugi krug više nije planiran za 6. i 7. decembar, nego će se održati na zasad neodređeni datum, prenosi agencija dpa.

Matovič je veliki zagovornik testiranja cijele populacije, a u prvom krugu, 31. oktobra i 1. novembra, je testirano 3,6 od ukupno 5,5 miliona Slovaka. U drugoj rundi bi se detektirali oni koji su zaraženi u međuvremenu.

No gradski i lokalni čelnici pružaju otpor zbog logističkih poteškoća održavanja masovnog testiranja, pa žele da ono bude usredotočeno samo na ranjive dijelove stanovništva.

Podaci u četvrtak pokazuju da je broj zaraženih u Slovačkoj blago narastao. Protivnici masovnog testiranja ranije su rekli da se nedavni pad novih slučajeva dogodio zbog djelomičnog zatvaranja u oktobru te da nema veze s masovnim testiranjem.

Učešće u masovnom testiranju bilo je dobrovoljno, no svako ko nije mogao pokazati negativan rezultat testa nije smio dvije sedmice ići na posao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.