KORONAVIRUS

Slovaci odgodili drugi krug masovnog testiranja

Učešće u masovnom testiranju bilo je dobrovoljno, no svako ko nije mogao pokazati negativan rezultat testa nije smio dvije sedmice ići na posao

Fu. M.

Odgođen datum novog testiranja

Foto: agencije


Drugi krug testiranja na koronavirus na nivou cijele Slovačke naišao je na otpor, zbog čega je odgođen na zasad neodređen datum.

Premijer Igor Matovič u srijedu je rekao da drugi krug više nije planiran za 6. i 7. decembar, nego će se održati na zasad neodređeni datum, prenosi agencija dpa.

Matovič je veliki zagovornik testiranja cijele populacije, a u prvom krugu, 31. oktobra i 1. novembra, je testirano 3,6 od ukupno 5,5 miliona Slovaka. U drugoj rundi bi se detektirali oni koji su zaraženi u međuvremenu.

No gradski i lokalni čelnici pružaju otpor zbog logističkih poteškoća održavanja masovnog testiranja, pa žele da ono bude usredotočeno samo na ranjive dijelove stanovništva.

Podaci u četvrtak pokazuju da je broj zaraženih u Slovačkoj blago narastao. Protivnici masovnog testiranja ranije su rekli da se nedavni pad novih slučajeva dogodio zbog djelomičnog zatvaranja u oktobru te da nema veze s masovnim testiranjem.

Učešće u masovnom testiranju bilo je dobrovoljno, no svako ko nije mogao pokazati negativan rezultat testa nije smio dvije sedmice ići na posao.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na