PANDEMIJA

U SAD hospitalizirano rekordnih 90.000 ljudi

Zdravstveni stručnjaci predviđaju da će da će broj hospitaliziranih rasti jer će rasti i broj oboljelih nakon Dana zahvalnosti

Rekord broja zaraženih. afp

Fu. M.

27.11.2020

Broj pacijenata zaraženih COVID-19 koji se liječe u bolnicama širom Sjedinjenih Država u petak je dosegnuo 90.000 pošto se gotovo udvostručio prošli mjesec no očekuje se da porodična okupljanja potaknu novi val zaraza.

Stopa hospitalizacije - sada na najvišoj razini od početka pandemije, gurnula je neke bolnice preko granica izdrživosti i događa se u sedmicama nakon porasta zaraze širom zemlje.

Zdravstveni stručnjaci predviđaju da će da će broj hospitaliziranih rasti jer će rasti i broj oboljelih nakon Dana zahvalnosti, blagdana koji Amerikanci provede s rođacima i prijateljima.

Mnogi zdravstveni stručnjaci i političari apelirali su na Amerikance da se ove godine suzdrže od okupljanja za Dan zahvalnosti koji se tradicionalno slavi u krugu pšorodice te upozoravaju da će druženje povećati stopu transmisije unutar zajednice i već ugroženi zdravstveni sustav gurnuti na rub održivosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.