NOVE MJERE U HRVATSKOJ

Plenković se obratio javnosti, najavio pomoć privrednicima

Pokažimo da smo u stanju odreći se dijela svojih navika i komfora, svih druženja koja u ovim uvjetima nisu nužna, rekao Plenković

Andrej Plenković. index

Fu. M.

27.11.2020

Hrvatski premijer Andrej Plenković večeras se obratio javnosti uoči sutrašnjeg stupanja na snagu novih epidemioloških mjera u borbi protiv Covida-19.

- Novim je mjerama cilj zaštititi zdravlje, spasiti živote ljudi i smanjiti opterećenje u zdravstvenom sustavu. Da bismo u tome uspjeli, moramo učiniti sve da zaštitimo najugroženije među nama i zato moramo ponovno osvijestiti opasnost koja prijeti od ovog virusa. Danas znamo da u prosjeku jedna od 58 potvrđeno zaraženih osoba i jedna od 9 hospitaliziranih nažalost premine. Nove mjere bit će na snazi do 21. prosinca – a možda i duže, ako dotad ne uspijemo preokrenuti sadašnji trend - kazao je Plenković.

Ove mjere dotaknut će oko 85.000, odnosno pet i po posto svih zaposlenih u Hrvatskoj. istakao je Plenković.

- Osigurat ćemo dodatna sredstva za "covid-kredite" putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo čime ćemo poduzetnicima osigurati likvidnost. Donijet ćemo i nove mjere za pravičnu nadoknadu troškova za one koji imaju privremenu obustavu rada. Uz zaštitu života i zdravlja, dužnost je Vlade učiniti sve kako bi se sačuvalo naše gospodarstvo u ovoj specifičnoj godini u kojoj se očekuje pad BDP-a od oko 8 posto - istakao je.

Uz ove mjere, predložit ćemo izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti radi uvođenja prekršajnih sankcija za nepoštovanje protuepidemijskih mjera.

- Pokažimo da smo u stanju odreći se dijela svojih navika i komfora, svih druženja koja u ovim uvjetima nisu nužna, a rizična su, radi zaštite sebe, svojih bližnjih i drugih. U ovim vremenima odricanja, naši prioriteti su zdravlje naših sugrađana osobito starijih, radna mjesta i proizvodnja te obrazovanje mladih. Potrudimo se svi skupa kako bismo mogli imati mirnije blagdane - rekao je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.