SJEDINJENE DRŽAVE

Tramp doživio novi poraz, ovoga puta na sudu u Pensilvaniji

Tramp i dalje odbija priznati poraz

Sud je oba zahtjeva odbacio jednoglasno. AFP

A. Č.

29.11.2020

Vrhovni sud američke savezne države Pensilvanije odbacio je još jedan pravni pokušaj tabora američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da ospori pobjedu protukandidata Džo Bajdena (Joe Biden) u toj saveznoj državi.

Republikanski pokušaj odbacivanja glasova dostavljenih poštom u državi u kojoj je Bajden pobijedio za 81.000 glasova propao je kao i njihov alternativni zahtjev da se ponište rezultati izbora i da parlament Pensilvanije odredi pobjednika. 

Sud je oba zahtjeva odbacio jednoglasno. Time je odbačena posljednja tužba Trampova tabora u Pensilvaniji.

Tužbom koju je podnio republikanski zastupnik u Predstavničkom domu Kongresa Majk Keli (Mike Kelly) željelo se proglasiti neustavnim zakon iz 2019. kojim je u Pensilvaniji uvedeno široko pravo glasanja poštom.

Suci su poručili da se s takvim zahtjevom zakasnilo jer je podnesen više od godine od stupanja na snagu zakona te u trenutku kad su rezultati izbora očigledni.

Pensilvanija je službeno potvrdila Bajdenovu pobjedu 24. novembra, a tužbom se pokušalo zaustaviti i potvrdu izbornih rezultata.

Najnovija odluka Vrhovnog suda Pensilvanije nastavlja niz desetaka izgubljenih tužbi koje su Trampova kampanja i njegovi sljedbenici podnijeli širom SAD u pokušaju da ponište Bajdenovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima 3. novembar.

Tramp i dalje odbija priznati poraz i tvrdi, bez dokaza, da su izbori namješteni te preko Twittera šalje desetke poruka o bizarnim teorijama zavjera. Bajden će zakletvu položiti 20. januar iduće godine, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.