SJEDINJENE DRŽAVE

Tramp doživio novi poraz, ovoga puta na sudu u Pensilvaniji

Tramp i dalje odbija priznati poraz

A. Č.

Sud je oba zahtjeva odbacio jednoglasno

Foto: AFP


Vrhovni sud američke savezne države Pensilvanije odbacio je još jedan pravni pokušaj tabora američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da ospori pobjedu protukandidata Džo Bajdena (Joe Biden) u toj saveznoj državi.

Republikanski pokušaj odbacivanja glasova dostavljenih poštom u državi u kojoj je Bajden pobijedio za 81.000 glasova propao je kao i njihov alternativni zahtjev da se ponište rezultati izbora i da parlament Pensilvanije odredi pobjednika. 

Sud je oba zahtjeva odbacio jednoglasno. Time je odbačena posljednja tužba Trampova tabora u Pensilvaniji.

Tužbom koju je podnio republikanski zastupnik u Predstavničkom domu Kongresa Majk Keli (Mike Kelly) željelo se proglasiti neustavnim zakon iz 2019. kojim je u Pensilvaniji uvedeno široko pravo glasanja poštom.

Suci su poručili da se s takvim zahtjevom zakasnilo jer je podnesen više od godine od stupanja na snagu zakona te u trenutku kad su rezultati izbora očigledni.

Pensilvanija je službeno potvrdila Bajdenovu pobjedu 24. novembra, a tužbom se pokušalo zaustaviti i potvrdu izbornih rezultata.

Najnovija odluka Vrhovnog suda Pensilvanije nastavlja niz desetaka izgubljenih tužbi koje su Trampova kampanja i njegovi sljedbenici podnijeli širom SAD u pokušaju da ponište Bajdenovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima 3. novembar.

Tramp i dalje odbija priznati poraz i tvrdi, bez dokaza, da su izbori namješteni te preko Twittera šalje desetke poruka o bizarnim teorijama zavjera. Bajden će zakletvu položiti 20. januar iduće godine, piše Index.hr.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na