ILEGALNE MIGRACIJE

Velika Britanija i Francuska se novim sporazumom bore protiv migranata

Prema sporazumu će se od 1. decembra udvostručiti francuske patrole

2019. godine zabilježena četiri smrtna slučaja, a ove godine sedam. AFP / Ilustracija

A. Č.

29.11.2020

Pojačane patrole i tehnologija bit će uvedeni uzduž francuskih plaža, prema novom sporazumu Pariza i Londona koji bi trebao spriječiti ilegalne migracije preko Engleskog kanala.

Rastući broj migranata pokušao je posljednjih mjeseci doći do Velike Britanije preko opasnog i prometnog pravca, dok su 2019. godine zabilježena četiri smrtna slučaja, a ove godine sedam. 

Prema sporazumu će se od 1. decembra udvostručiti francuske patrole, dok će dronovi i radari detektirati one koji pokušaju prijeći, rekla je u britanska ministrica unutrašnjih poslova, Priti Patel.

Donošenje sporazuma, rekla je Patel, pomoći će dvjema zemljama u "zajedničkoj misiji da učine prelaženje kanala potpuno neizvedivim."

Problematika je bila izvor tenzija te je Velika Britanija optuživala Francusku da ne čini dovoljno kako bi spriječila prelaske.

U septembru, francuske vlasti su rekle da su presrele više od 1.300 ljudi u pokušaju dolaska do Velike Britanije, uključujući i one koji su pokušavali preplivati 30 kilometara preko kanala.

Od 1. januara do kraja avgusta bilo je oko 6.200 pokušaja prelaska kanala, s brodovima na napuhavanje, daskama za veslanje, kajacima ili samo jaknama za spašavanje koje bi ih držale da ne potonu, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.