TENZIJE

U Afganistanu u dva bombaška napada poginule 34 osobe

Drugi napad dogodio se u južnom Afganistanu, a meta bombaša samoubice bio je šef provincijskog vijeća u Zubalu

Još niko nije preuzeo odgovornost za napade. FENA / Ilustracija

A. Č. / Fena

29.11.2020

Najmanje 34 osobe su poginule i 24 ranjene u dva odvojena bombaška napada na istoku i jugu Afganistana, potvrdili su dužnosnici te zemlje.

- U napadu u istočnoj provinciji Ghaznij ubijen je 31 vojnik, a 24 ranjena kada je napadač vojnim oklopnim vozilom punim eksploziva ušao u vojnu bazu i aktivirao bombu - izjavio je dužnosnik u afganistanskom Vijeću nacionalne sigurnosti, koji nije želio otkriti identitet, prenosi Anadolija.  

Napad je također potvrdio glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tariq Arian, iako nije dao detalje o žrtvama.

Drugi napad dogodio se u južnom Afganistanu, a meta bombaša samoubice bio je šef provincijskog vijeća u Zubalu. Bombaš samoubica ubio je najmanje tri osobe, ranio 12, među kojima ima i djece.

Šef provincijskog vijeća Attajan Haqbayat preživio je napad s lakšim ozljedama, iako je jedan od njegovih tjelohranitelja među ubijenima, rekao je glasnogovornik provincijske policije Hikmatullah Kochai.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napade.

Treba napomenuti da je do bombaških napada došlo dok predstavnici afganistanske vlade i talibani prvi put vode licem u lice razgovore u Kataru kako bi okončali decenijski rat u zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.