NAVODE AGENCIJE

Iranski naučnik ubijen daljinski upravljanim mitraljezom

Iranski zvaničnici okrivljuju Izrael za ubistvo Fehrizada i obećavaju osvetu

Mohsen Fehrizad. agencije

Fu. M.

30.11.2020

Iranski nuklearni naučnik Mohsen Fehrizad ubijen je mitraljezom kojim je daljinski upravljano iz vozila, javila je novinska agencija "Fars".

Iranski zvaničnici okrivljuju Izrael za ubistvo Fehrizada i obećavaju osvetu. Međutim, postoje različite verzije o tome kako se napad na glavnog iranskog nuklearnog naučnika odigrao.

Prema izvještaju agencije Fars, Fehrizad je putovao sa ženom u neprobojnom automobilu. Uz njega su išla tri vozila u kojima su bili pripadnici sigurnosni službi.

U jednom trenutku, naučnik je čuo pucanj i odbijanje metaka o neprobojni automobil, te je izašao da vidi šta se dešava.

Čim je napustio automobil, otvorena je vatra iz mitrljeza kojim je daljinski upravljano iz automobila nisan koji je bio parkiran na udaljenosti od oko 150 metara.

Fehrizad je pogođen najmanje tri puta, javila je agencija Fars. Jedan od telohranitelja je također pogođen. Poslije pucnjave, "nisan" je eksplodirao. Napad je trajao oko tri minuta.

CNN, koji je prenio vijest, ističe da ne može da potvrdi verziju događaja koju je navela agencija Fars.

Iranska studentska novinska agencija (ISNA) također je javila da je na Fehrizadov automobil otvorena vatra, poslije čega je došlo do nove pucnjave i eksplozije. Oni su citirali iranskog ministra odbrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.