SJEVERNA KOREJA

Kim Jong-un traži odgovorno provođenje ekonomske politike

Istaknuta je potreba da se provođenje ekonomske politike Partije postavi na naučnu osnovu

Kim Jong-un. agencije

Fu. M.

30.11.2020

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un naglasio je potrebu odgovornog provođenja ekonomske politike, a uslijed pandemije koronavirusa koja dodatno pogađa ionako izmučenu ekonomiju, izvijestila je državna novinska agencija KCNA.

Kim je to poručio tokom predsjedavanja sastankom politbiroa vladajuće Radničke stranke, a u teškoj godini za Sjevernu Koreju, na čiju je ekonomiju, već izmučenu međunarodnim sankcijama s ciljem zaustavljanja nuklearnog programa, pandemija koronavirusa izvršila dodatni pritisak.

Politbiro je oštro kritikovao resorne organe jer nisu dali naučne smjernice za ekonomske zadaće uoči kongresa iduće godine, prenosi Reuters.

- Istaknuta je potreba da se provođenje ekonomske politike Partije postavi na naučnu osnovu i pokaže velika predanost i odgovornost - navedeno je.

U avgustu, Kim je najavio da će vladajuća stranka u januaru naredne godine odlučiti o novoj "petoljetki", budući da se kasni s ostvarenjem zacrtanog cilja o poboljšanju stanja u ekonomiji i podizanju životnog standarda.

Sjeverna Koreja je u oktobru započela 80-dnevnu kampanju kako bi postigla svoje ciljeve u svakom sektoru prije kongresa naredne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.