VISOKA EFIKASNOST

Moderna traži hitno odobrenje za vakcinu

Volonteri na kojima je testirana Modernina vakcina su ispričali da su osjetili simptome slične gripi, kao i otok na mjestu uboda

A. F.

Odobrenje za oba lijeka očekuje se nekoliko dana nakon ovih sastanaka

Foto: ARHIV


Biotehnološka kompanija Moderna aplicirat će danas za hitno odobrenje svoje vakcine od strane Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), nakon što su testiranja pokazala visoku efikasnost i najniži mogući nivo rizika.

Moderna je druga kompanija koja podnosi ovaj zahtjev FDA-u, a prethodno su to nedavno učinile i firme Pfizer i BioNTech.

Američka kompanija Moderna objavila je da njihova vakcina protiv covida19 pokazuje 95 posto efikasnosti. 

Radi se o RNK vakcini - što znači da se dio genetskog koda koronavirusa ubrizgava u tijelo. Onda tijelo počinje da proizvodi virusne proteine, ali ne i cijeli virus, što je dovoljno za osposobljavanje imunološkog sistema za napad, prenosi Nova.rs.

Volonteri na kojima je testirana Modernina vakcina su ispričali da su osjetili simptome slične gripi, kao i otok na mjestu uboda, ali da su neželjeni efekti brzo nestali. 

Moderna u svom saopštenju navodi da će se povodom odluke o njihovom zahtjevu FDA komisija sastati 17. decembra, sedam dana nakon što odlučuju o sudbini Pfizerovog proizvoda.

Odobrenje za oba lijeka očekuje se nekoliko dana nakon ovih sastanaka.

Više o temi Koronavirus

AMERIČKO ISTRAŽIVANJE
Kolika je učestalost koronvirusa kod male djece

Više o:

Koronavirus Vakcina
NA VRH

Podijeli članak na