NJEMAČKA KANCELARKA

Merkel: Sjeverna Makedonija ima šansu da počne pregovore sa EU ove godine

Suočavamo se sa poteškoćama da omogućimo održavanje prve međuvladine sjednice sa Sjevernom Makedonijom, kazala je Merkel

Angela Merkel. Agencije

Fu. M.

1.12.2020

Sjeverna Makedonija još ima šanse da i prvu međuvladinu sjednicu sa EU održi do kraja ove godine u toku njemačkog predsjedavanja, izjavila je kancelarka Njemačke Angela Merkel.

Merkel je to rekla na videokonfereciji sa parlamentarcima evropskog kontinenta, ali je napomenula da se njemačko predsjedništvo ipak suočava sa poteškoćama u vezi održavanja te sjednice i da još uvijek postoji potreba za pregovorima Sofije i Skoplja.

- Suočavamo se sa poteškoćama da omogućimo održavanje prve međuvladine sjednice sa Sjevernom Makedonijom. Albanija je napravila veliki napredak, ali posebno u pitanju da li ćemo uspjeti na vrijeme sa Sjevernom Makedonjom, zato što još uvijek postoji potreba za pregovorima Bugarske i Sjeverne Makedonije - rekla je njemačka kancelarka.

Kasnije je odgovarajući na pitanja poslanika Merkel rekla da se nada da će Sjeverna Makedonija ove godine započeti pregovore sa EU, dok će Albanija morati da sačeka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.