NOVI DOKUMENTI

CNN: Kina je prikazivala manji broj slučajeva korone od stvarnog

U nekoliko kritičnih trenutaka u ranoj fazi pandemije, dokumenti daju jasne dokaze o i ukazuju na obrazac institucionalnih propusta, piše CNN

Da li je Kina pogrešno postupila. Agencije

G. M. / Index.hr

1.12.2020

CNN je objavio ekskluzivne dokumente za koje navode kako pokazuju značajne propuste Kine na početku epidemije koronavirusa.

Dokumenti koji su procurili iz kineske provincije Hubei pokazuju da je Kina prikazivala manje brojke zaraženih koronavirusom, da su joj trebale sedmice da dijagnosticira nove slučajeve i da nije javnost obavijestila o vrhuncu sezone gripe u Hubeiju u decembru prošle godine, što se poklapa s vremenom za koje se sumnja da su se zapravo u Kini pojavili prvi slučajevi koronavirusa, piše CNN.

Peking odbacio optužbe

U izvještaju s oznakom "interni dokument, povjerljivo", lokalne zdravstvene vlasti u provinciji Hubei, u kojoj je virus prvi put otkriven, navode ukupno 5.918 novootkrivenih slučajeva 10. februara, više nego dvostruko od službenog javnog broja potvrđenih slučajeva.

Ta veća brojka u to vrijeme nije bila javno objavljena, a čini se da je Kina prikazivala podatke tako da umanji ozbiljnost epidemije.

Ranije nepoznata brojka nalazi se u nizu otkrića sadržanih na 117 stranica procurjelih dokumenata iz provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Hubei, u čijem je posjedu i čiju je autentičnost provjerio CNN.

Kina je odlučno odbacila optužbe Sjedinjenih Država i drugih zapadnih vlada da je namjerno prikrivala informacije u vezi s virusom, tvrdeći da je bila iskrena prema svijetu od izbijanja epidemije.

Međutim, iako dokumenti ne daju dokaze o namjernom pokušaju prikrivanja nalaza, otkrivaju brojne nedosljednosti u onome za što su vlasti imale saznanja i onoga što je otkriveno javnosti.

Dokumenti, koji obuhvataju nepotpun period između oktobra 2019. i aprila ove godine, ukazuju na nefleksibilan zdravstveni sistem ograničen birokratijom odozgo prema dolje i postupcima koji nisu bili pripremljeni za rješavanje krize koja je izbila.

Na šta sve ukazuju dokumenti

U nekoliko kritičnih trenutaka u ranoj fazi pandemije, dokumenti daju jasne dokaze o i ukazuju na obrazac institucionalnih propusta, piše CNN. 

Jedna od najupečatljivijih tačaka podataka odnosi se na sporost s kojom su dijagnosticirani lokalni pacijenti s Covidom-19. Iako su vlasti u Hubeiju javnosti predstavile svoje postupanje s početnim izbijanjem bolesti kao učinkovito i transparentno, dokumenti pokazuju da su se lokalni zdravstveni službenici oslanjali na neispravne mehanizme testiranja i izvještavanja o novim slučajevima.

Izvještaj u dokumentima s početka marta pokazuje da je prosječno vrijeme između pojave simptoma do potvrđene dijagnoze bilo 23,3 dana. CNN-u su stručnjaci rekli da je to značajno otežalo kako praćenje bolesti, tako i borbu protiv nje.

Kina je, pak, odlučno branila svoje postupanje s izbijanjem epidemije. Na konferenciji za novinare 7. juna, kinesko državno vijeće objavilo je Bijelu knjigu rekavši da je kineska vlada uvijek objavljivala informacije u vezi s epidemijom na "pravodoban, otvoren i transparentan način".

CNN je kontaktirao kinesko Ministarstvo vanjskih poslova i Nacionalnu zdravstvenu komisiju, kao i Hubeijevu zdravstvenu komisiju, koje nadzire provincijski CDC, radi komentara na otkrića otkrivena u dokumentima, ali nije dobio odgovor.

Zdravstveni stručnjaci ustvrdili su da dokumenti jasno pokazuju što je sve Kina znala o epidemiji koronavirusa u prvim mjesecima.

- Jasno je da su pogriješili, i ne govorimo samo o pogreškama koje se događaju kada imate posla s novim virusom, već i birokratske i politički motivirane pogreške u načinu na koji su postupali s epidemijom - rekao je Janzong Huang, stariji saradnik za globalno zdravstvo pri Vijeću za vanjske odnose, koji je opširno pisao o javnom zdravstvu u Kini.

- To je imalo globalne posljedice - dodao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.