MIROVNI SPORAZUM

Azerbejdžanske snage ušle u posljednju armensku oblast u Nagorno - Karabahu

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane objavilo je videosnimak koji prikazuje tenk s azerbejdžanskom zastavom

Fu. M. /Anadolija

Neki mještani palili su svoje domove dok su odlazili

Foto: anadolija


Azerbejdžanske snage u utorak su ušle u posljednju oblast koju im je predala Armenija u okviru mirovnog sporazuma koji je okončao sedmice borbi oko sporne regije Nagorno-Karabah.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane objavilo je videosnimak koji prikazuje tenk s azerbejdžanskom zastavom kako predvodi kolonu kamiona koja ulazi u oblast Lachin.

Novinar AFP-a u Lachinu ugledao je kolonu azerbejdžanskih kamiona praćenu vojnim vozilima iz Rusije, uz čije je posredovanje postignut mirovni sporazum.

Armenija je pristala da preda tri oblasti u okolini Karabaha - Agdam, Lachin i Kalbajar – u okviru sporazuma koji je zaustavio azerbejdžansku ofanzivu tokom koje su vraćene velike površine teritorije izgubljene od armenskih separatista u ratu u 1990-im godinama.

Poput Agdama i Kalbajara, mještani Lachina grozničavo su nosili svu svoju imovinu sa sobom, vodeći stoku, noseći drva za potpalu i namještaj, pa čak i plastične cijevi za vodu.

Neki mještani palili su svoje domove dok su odlazili, a u ponedjeljak navečer dvije kuće u predgrađima grada Lachina bile su u plamenu.

Više o temi Nagorno-Karabah

KOMENTAR DANA
Ko je sljedeći
NA VRH

Podijeli članak na