BLIZAK SAVEZNIK ORBANA

Mađarski europarlamentarac podnio ostavku nakon učešća u "seksualnoj zabavi"

Duboko žalim što sam prekršio ograničenja COVID-a, s moje strane to je bilo neodgovorno, rekao je Šajer

U subotu je Šajer dao ostavku na mjesto člana EP-a. AFP

A. J.

1.12.2020

Konzervativni mađarski europarlamentarac i bliski saveznik premijera Viktora Orbana Jozef Šajer (Jozsef Szajer) izvinio se u utorak nakon što ga je belgijska policija uhvatila na zabavi oko perioda zatvaranja koju je lokalni list opisao kao orgiju.


Šajer je podnio ostavku tokom vikenda zbog, kako je tada rekao, "ličnih razloga", ali je u utorak priznao da je dobio policijsku opomenu.


Briselski tužioci rekli su za AFP da je 20 muškaraca uhvaćeno na zabavi u centru grada u petak i kažnjeno sa po 250 eura. Lokalni list nazvao je to "seks zabavom".


Šajer (59) se nije pozvao na seksualne aktivnosti i negirao je uzimanje droge, ali se izvinio svojoj porodici zbog kršenja ograničenja COVID-19.


- Nakon što je policija zatražila moj identitet - s obzirom na to da kod sebe nisam imao ličnu kartu - izjavio sam da sam europarlamentarac. Policija je nastavila postupak i na kraju izdala službeno usmeno upozorenje i prevezla me kući. Duboko žalim što sam prekršio ograničenja COVID-a, s moje strane to je bilo neodgovorno. Spreman sam zauzeti se za novčanu kaznu - rekao je.


On je četiri puta biran u mađarski parlament između 1990. i 2002. godine, a četiri puta u Evropski parlament od 2004. godine.


U subotu je Šajer dao ostavku na mjesto člana EP-a koji je stupio na snagu 31. decembra, ali je rekao da "to nema nikakve veze sa trenutnom, animiranom političkom raspravom koja se odvija na evropskom nivou".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.