OGRANIČENJA

Italija za praznike uvodi još strožije mjere

Speranca se obratio Senatu uoči donošenja nove vladine uredbe u borbi protiv koronavirusa koja bi se trebala usvojiti u sljedeća 24 sata

Speranza je obavijestio Senat o planu vakcinisanja za sljedeću godinu. ARHIV

A. F.

2.12.2020

Italija će uvesti stroža ograničenja protiv koronavirusa za vrijeme božićnih prznika kako bi spriječila treći val zaraze, rekao je ministar zdravstva Roberto Speranca (Speranza).

Speranca se obratio Senatu uoči donošenja nove vladine uredbe u borbi protiv koronavirusa koja bi se trebala usvojiti u sljedeća 24 sata.  

- Novom uredbom moramo nastaviti s jasnim i rigoroznim mjerama kako ne bismo ugrozili ono što smo postigli proteklih tjedana po pitanju poravnanja linije -  rekao je ministar.

Spomenuo je "destimulativne mjere" za putovanja u inostranstvo, ograničenje kretanja među regijama i ograničenje odlaska na izlete izvan grada na Božić i Novu godinu.  

Vlada također namjerava zadržati trenutni sistem regionalnih ograničenja na tri razine s crvenom, narandžastom i žutom zonom, koje se za svaku regiju određuju na temelju pokazatelja rizika širenja zaraze, dodao je Speranca. 

Nije otkrio više detalja o vladinim planovima. No prema lokalnim medijskim napisima, novim dekretom ostat će na snazi policijski sat, zatvorit će se skijaški objekti i savjetovati izbjegavanje velikih obiteljskih okupljanja za Božić.

Produženjem policijskog sata, koji je sada na snazi od 22 sata do 5 sati, tradicionalna misna slavlja na Badnju večer u ponoć morat će se pomaknuti nekoliko sati ranije. 


Speranza je obavijestio Senat o planu vakcinisanja za sljedeću godinu.

Italija je naručila milion doza vakcina od različitih proizvođača i "trenutno" ne razmišlja o uvođenju obaveznog vakcinisanja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.