NAKON SKANDALA

Orbanov europarlamentarac koji je s muškarcima orgijao napustio stranku

Postupci našeg kolege Jozefa Šajera nespojivi su s vrijednostima naše političke porodice, rekao je Orban

A. J.

Šajer je bio Orbanov saradnik više od 30 godina

Foto: AFP


Mađarski političar Jozef Šajer (Jozsef Szájer) napustio je vladajuću stranku Fidesz premijera Viktora Orbana nakon što je pokušao pobjeći s gej partija u Briselu za vrijeme "lockdowna".

Orban je za list "Magyar Nemzet" rekao da se Šajerov postupak "ne može opravdati" i da se kosi s vrijednostima Fidesza koji se predstavlja kao pobornik tradicionalnih kršćanskih i porodičnih  vrijednosti.

Šajer je jedan od utemeljitelja Fidesza i bio je Orbanov saradnik više od 30 godina, prenosi Hina.

Bio je vodeća snaga Fidesza u Evropskom parlamentu i imao je ključnu ulogu u izmjeni mađarskog ustava nakon Orbanove pobjede na izborima 2010.

- Postupci našeg kolege Jozefa Šajera nespojivi su s vrijednostima naše političke porodice - rekao je Orban, a njegove riječi prenio list "Magyar Nemzet".

- Nećemo zaboraviti niti odbaciti njegovih 30 godina rada, ali njegov čin je neprihvatljiv i ne može se opravdati. Donio je jedinu moguću primjerenu odluku kad se izvinio, podnio ostavku na mjesto eurozastupnika i napustio Fidesz - dodao je Orban.

Prema pisanju belgijskih medija, sporna zabava dogodila se u petak navečer u vrijeme policijskog sata, koji je od 22 do 6 sati na snazi u glavnom gradu Belgije i sjedištu evropskih institucija. Organizirana je na prvom spratu zgrade iznad gej bara "Le Detour".

List "Derniere Heure" objavio je da je policija prekinula zabavu na kojoj je učestvovalo 25 osoba. Konzumirali su alkohol i drogu, a bilo je i grupnog seksa, navodi list o partij na kojem su većinom bili muškarci.

Kada je policija upala, više učesnika je bilo golo, a jedan je pokušao pobjeći i pritom se povrijedio. Riječ je o zastupniku Evropskog parlamenta koji se pozvao na zastupnički imunitet, piše "Derniere Heure".Svi koji su zatečeni na zabavi novčano su kažnjeni i pušteni.

NA VRH

Podijeli članak na