MERKEL POTVRDILA

Njemačka produžila restriktivne mjere do 10. januara

Iako je usporen dnevni rast broja zaraženih, Njemačka je danas prijavila rekordni dnevni broj preminulih od početka pandemije

Merkel: Stvari će, u principu, ostati nepromijenjene. AFP

A. J. / Srna

2.12.2020

Njemačka je odlučila da do 10. januara produži restriktivne mjere sa ciljem usporavanja širenja koroanavirusa, potvrdila je njemačka kancelarka Angela Merkel.


Ona je nakon sastanka sa premijerima 16 njemačkih pokrajina izjavila da će mjere biti na snazi od 20. decembra do 10. januara.


- Stvari će, u principu, ostati nepromijenjene - rekla je Merkel.


Izvori upoznati o razgovorima Vlade Njemačke i regionalnih vlasti 16 njemačkih pokrajina izjavili su ranije da Berlin planira da do 10. januara produži ograničenja za restorane i hotele zbog pandemije koronavirusa.


Iako je usporen dnevni rast broja zaraženih, Njemačka je danas prijavila rekordni dnevni broj preminulih od početka pandemije, dok se oblasti koje ranije nisu bile najugroženije suočavaju sa naglim porastom broja potvrđenih slučajeva zaraze.


Djelimično zatvaranje uvedeno je početkom novembra, a produženo je prošle sedmice.


U Njemačkoj je u posljednja 24 sata registrovano više od 17.000 slučajeva zaraze, a preminulo je 487 ljudi koji su bili pozitivni na testu za koronavirus.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.