MILIONI NESTALI

Tužilac za bivšeg šefa vatikanske banke traži 8 godina zatvora zbog pranja novca

Presuda je najavljena za 21. januar 2021. godine

Tužilac za bivšeg šefa vatikanske banke traži 8 godina zatvora. Ilustracija

L. M.

6.12.2020

Osam godina zatvora zahtijeva vatikanski državni tužilac Alesandro Didi (Alessandro Diddi) za bivšeg predsjednika Zavoda za religijska djela (IOR), to jest „vatikanske banke“, Angela Kaloiu (Caloiu) (81), i isto toliko za advokata Gabriela Luiza (Liuzzo), te šest godina za Liuzovog sina Lamberta. Didi zahtijeva da se prvom dvojcu konfisciraju i 32 miliona eura koje im je Vatikan već zaplijenio s njihovih računa u IOR-u, te još dodatnih 25 miliona eura - prenosi Jutarnji list.

Na tih ukupno 57 miliona eura tužilac procjenjuje ukupnu štetu koju su Kaloia i Liuzo otac nanijeli imetku Države Vatikanskoga Grada odnosno Svete Stolice pronevjerom, recikliranjem i samorecikliranjem (to jest pranjem) novca. Liuzo mlađi nije optužen za pronevjeru.

To je prvi put da Država Vatikanskoga Grada sudi za ekonomsko kazneno djelo. Zahtijevane zatvorske kazne su najviše u posljednjih 30 godina, otkad potpisani novinar izvješćuje iz Rima i Vatikana. 

Optužba navodi da su Kaloia i advokat Liuzo sami sebi daleko ispod cijene prodavali luksuzne stanove u IOR-ovom vlasništvu, od kojih neke u strogim centrima Rima odnosno Milana. To nisu činili izravno, nego složenim operacijama prodaja i preprodaja preko „kineskih kutija“ ad hoc poduzeća u Luksemburgu i drugim poreznim rajevima, sve dok se nakon više desetina prijelaza iz ruke u ruku navodno neutralnih vlasnika nisu skrasile u njihovom vlasništvu.

Presudu je predsjednik vatikanskoga Državnog sudišta Đuzepe Pignatone (Giuseppe Pignatone) najavio za 21. januar sljedeće godine.

U međuvremenu je Sveta Stolica - oparena skandalima - ovih dana provela neke reforme i najavila nove. Na primjer, fondovi kojima je dosad raspolagalo papinsko Državno tajništvo - piše Jutarnji list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.