HISTORIJSKI TRENUTAK

„Pfizera“ i „BioNTecha“ od danas u Velikoj Britaniji: Počinje masovna vakcinacija

Nacionalna agencija za zdravstvo (NHS) će prednost dati starijima od 80 godina, zdravstvenim radnicima te štićenicima i osoblju domova za starije i nemoćne

Britanija je naručila 40 miliona doza. Ilustracija

A. Č.

8.12.2020

Prvi kontingent vakcine koju su razvili "Pfizer" i "BioNTech" stigao je u četvrtak u Veliku Britaniju, a od sanas bit će dostupno oko 800.000 doza vakcine.

Velika Britanija je prva zemlja koja će početi s primjenom ovih vakcina. Prve su doze od danas dostupne u bolnicama, prije nego što se distribuiraju u ambulante.

Nacionalna agencija za zdravstvo (NHS) će prednost dati starijima od 80 godina, zdravstvenim radnicima te štićenicima i osoblju domova za starije i nemoćne.

Britanska vlada, s Borisom Džonsonom (Johnson) na čelu, odobrila je prošle sedmice primjenu ove vakcine za hitnu upotrebu i tako izbila na čelo u globalnoj utrci za masovnom primjenom vakcine protiv koronavirusa.


Britanija je naručila 40 miliona doza

Britanija je naručila 40 miliona doza, a kako su za svaku osobu potrebne dvije doze, to je dovoljno da se vakciniše 20 od 67 miliona ljudi, koliko ova zemlja ima.  

Očekuje se da će prve sedmice vakcinisanja Britanci na raspolaganju imati 800.000 doza.

Prve doze koje su stigle iz proizvodnog pogona u Belgiji uskladištene su na sigurnim lokacijama širom zemlje, gdje će se provjeriti njihov kvalitet, saopćio je NHS. 

Kako piše „The Observer“, prema planu vlade, deseci miliona doza vakcina mogli bi u zemlju biti prebačeni vojnim avionom kako bi se zbog Brexita izbjegla gužva na aerodromu.

- Prve doze koje su stigle iz proizvodnog pogona u Belgiji uskladištene su na sigurnim lokacijama diljem zemlje gdje će se provjeriti njihov kvalitet – saopćili su iz Nacionalne agencije za zdravstvo.

Zajednička vakcina „Pfizera“ i „BioNTecha“ mora se držati na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijevih. Stoga će se vakcina prvo početi primjenjivati u 50 bolnica. Potrebno je nekoliko sati da bi se vakcina odmrznula i bila spremna za upotrebu. 

Kutije s vakcinom sadrže pet pakovanja od 975 doza, ali će za razdvajanje pakovanja biti potrebna dozvola regulatornog tijela.


I kraljica će se vakcinisati

Kraljica je vrlo cijenjena u britanskom društvu i njena javna podrška vakcinaciji bila bi snažna poruka. Agencije

Dok stručnjake za javno zdravstvo zabrinjava veliki skepticizam prema vakcinama, britanski mediji su izvijestili da će kraljica Elizabeta i njen suprug, princ Filip (Philip), biti prvi koji će primiti vakcinu protiv koronavirusa.

Kraljica je vrlo cijenjena u britanskom društvu i njena javna podrška vakcinaciji bila bi snažna poruka u borbi protiv dezinformacija koje se šire internetom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.