VJERKO NASILJE

Objavljen detaljan izvještaj o masakru u džamijama na Novom Zelandu

Kritiziraju gradske vlasti

Objavljen detaljan izvještaj o masakru u džamijama na Novom Zelandu. Arhiv

L. M.

8.12.2020

Novi Zeland je objavio izvještaj od skoro 800 stranica o ubistvima 51 muslimanskog vjernika u dvije džamije u martu 2019. godine u gradu Christchurchu, gdje se zaključuje kako vlasti nisu bile upozorene na prijeteći napad, prenosi Al Jazeera English.

- Nijedan jedini segment napada nije mogao upozoriti agencije javnog sektora na prijeteći teroristički napad - navedeno je u izvještaju Kraljevske komisije u utorak.

U izvještaju se kritiziraju gradske vlasti da nisu ispravno koncentrirale resurse prilikom istrage vjerskog nasilja u državi.

Istraga je pokrenuta kako bi se provjerio odgovor vlasti i kako bi se utvrdilo da li je napad mogao biti spriječen.

- U konačnici, ovaj izvještaj na 800 stranica može biti sveden na jednu jednostavnu premisu: novozelandski muslimani mogu biti sigurni - navela je u utorak novozelandska premijerka Žakinda Ardern (Jacinda Ardern) nakon objave izvještaja. 

Navodi se kako su postojale okolnosti koje bi mogle biti povezane sa planom australskog napadača na džamije, ali su znakovi bili previše „fragmentirani“ i bilo je teško sve povezati kako bi se dobili dokazi koji su potrebni za hitno djelovanje.

Brenton Tarant (Tarrant) je izveo napad 2019. godine i ubistva prenosio uživo na društvenim mrežama. Osuđen je ove godine na doživotni zatvor, bez mogućnosti pomilovanja. Prije ubijanja je iznosio stavove o bjelačkoj nadmoći, kao i stavove protiv muslimana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.