POSJETE

Džonson: Postoje velike opcije pred Britanijom nakon 1. januara

Oni su saopćili da su pravila poštene konkurencije u poslovanju, sporazumi o ribolovu i dobroj upravi pitanja od ključnog značaja, ali kako izgleda da nijedna strana nije voljna da pruži ustupke

Britanski premijer Boris Džonson “optimista” uoči posjete Bruxellesu. ARHIV

A. F. / Fena

8.12.2020

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson)  “optimista” je prema svojoj predstojećoj posjeti Bruxellesu radi trgovinskih pregovora nakon Brexita, ali je izjavio u utorak da "trenutno izgleda veoma, veoma teško" postići sporazum.

Džonson i predsjednica Evropske komisije  Ursula fon der Lejen (von der Leyen) objavili su u ponedjeljak da će Johnson ovih dana otputovati u Bruxelles kako bi dogovorio završne planove za trgovinski sporazum uoči britanskog napuštanja jedinstvenog evropskog tržišta 1. januara. 

Oni su saopćili da su pravila poštene konkurencije u poslovanju, sporazumi o ribolovu i dobroj upravi pitanja od ključnog značaja, ali kako izgleda da nijedna strana nije voljna da pruži ustupke.

- Mi ćemo dati najbolje od sebe, ali ja zaista želim poručiti svima da budu dobrog raspoloženja, postoje velike opcije pred našom zemljom u svakom pogledu. Ključno je, međutim, da štogod se desi 1. januara, doći će do promjene - izjavio je Johnson obraćajući se novinarima. 

- Razmotrit ćemo kurs kojim ćemo se kretati naredna dva dana, ali mislim da je pozicija britanske vlade da smo spremni da se angažiramo na svakom nivou, političkom ili bilo kom drugom, spremni smo da pokušamo sve - dodao je.

- Postoje, međutim, limiti iza kojih razumna, nezavisna vlada ili zemlja ne može ići, i ljudi to moraju uvidjeti - kazao je britanski čelnik. 

Britanski ministar za evropska pitranja Michael Roth izjavio je novinarima tokom brifinga u Bruxellesu da, iako je Evropska unija voljna da postigne sporazum, ona također ima svoje limite.

- Želimo postići sporazum, ali ne po svaku cijenu - izjavio je Roth uoči sastanka, prenosi dpa

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.