HRVATSKI ŠEF DIPLOMATIJE

Grlić Radman: Nadograditi Dejton kako bi se osigurala ravnopravnost svih naroda

Dejtonski sporazum je promijenjen do neprepoznatljivosti, na to upozoravamo na vijećima bilo NATO-a, bilo Evropske unije, kazao je Grlić Radman

Gordan Grlić Radman. Agencije

Fu. M.

8.12.2020

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je Dejtonski sporazum nužno nadograditi kako bi se u BiH osigurala ravnopravnost i konstitutivnost tri naroda i ostalih.

- Dejtonski sporazum je promijenjen do neprepoznatljivosti, na to upozoravamo na vijećima bilo NATO-a, bilo Evropske unije, sada, kad smo članica tih važnih organizacija naš glas puno više dolazi do izražaja - odgovorio je ministar Marijani Petir u Hrvatskom saboru kojem je podnio prvo Izvješće o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu, prenosi Hina.

Hrvati u BiH su nezadovoljni

- Hrvatska se ne može direktno miješati u drugu zemlju, no slušamo što se događa, koristimo mehanizme svih vijeća ili EU, odnosno NATO-a kako bi ukazali na asimetričnost i anomaliju koja trenutno vlada - odgovorio je Radi Šimičeviću iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koji je pitao šta vlada radi da bi Hrvati mogli birati svog predstavnika kako to mogu Srbi i Bošnjaci.

- Mi slušamo šta kažu Hrvati u Bosni i Hercegovini, ako su oni nezadovoljni, to nezadovoljstvo prenosimo dalje, u tome je uloga Hrvatske kao potpisnice Dejtonskog sporazuma - rekao je ministar Grlić Radman.

I dok Grlić Radman ističe da je u prošloj godini Hrvatska učinila puno za Hrvate u Bosni i Hercegovini, opozicioni Most i Suverenisti ne dijele to mišljenje.

- Osim brojnih mjera, od edukacijskih do humanitarnih, nisam vidio ni jednu važnu političku mjeru kojom bi se na pravi način pomoglo Hrvatima u Bosni i Hercegovini - ocijenio je Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenitsta (HS).

Politika je umijeće mogućega

Mišljenja je da se Hrvatska, kao potpisnica Dejtona, mora postaviti kao najvažniji čimbenik u kreiranju politika koje utječu na Hrvate u Bosni i Hercegovini, a ne, kako je rekao, gledati kako voda prolazi.

- Što se ste učinili za rasvjetljavanje ubistava Hrvata, od povratnika do dužnosnika, mislim na slučaj Leutar (op. a. Jozo Leutar, ubijeni zamjenik ministra unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine) - pitao je Nino Raspudić iz Mosta.

Prema njegovim riječima, nije učinjeno ništa po ovom pitanju.

Grlić Radman mu je odgovorio da je od 2016., dakle u mandatu vlada Andreja Plenkovića, napravljeno više nego u zadnjih 25 godina.

- Politika je umijeće mogućega, ono što smo mi napravili je nemjerljivo - dodao je..

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.