KORONAVIRUS

Imunitet krda Švedskoj se nije isplatio, imaju duplo veću smrtnost od susjeda

Stopa od 346 slučajeva na 100.000 stanovnika zabilježena prošle sedmice dvostruko je veća od one u Velikoj Britaniji (151), Španiji (121) i Nemačkoj (155)

Štokholm: Srednje škole biti zatvorene do 6. januara. AFP

A. J.

9.12.2020

Švedska je postala poznata po tome što je od početka pandemije insistirala na imunitetu krda, zbog čega dugo nije preduzimala nikakve korake u borbi s koronavirusom.


Sada međutim ima duplo veću stopu smrtnosti od svojih nordijskih susjeda. Neki dijelovi Švedske imaju stope zaraze kao neka od najvećih evropskih žarišta, a ukupno je prijavila 278.912 slučajeva, piše "Blic".


Takođe je samo prošlog mjeseca zabilježila više od 1.000 novih smrtnih slučajeva, ukupno više od 7.000. U poređenju sa tim, Norveška, koja je nacionalnu blokadu započela 12. marta, od početka epidemije imala je samo 359 smrtnih slučajeva od Covida-19.


Švedska vlada na kraju je morala da uvede mjere koje su na proljeće bile nezamislive - okupljanja su ograničena na osam osoba, zabranjena je prodaja alkohola poslije 22 sata, a srednjoškolci su poslati na online nastavu. Takođe, sve je više kritika na račun vodećeg epidemiologa Andersa Tegnela, arhitekte "mekog" pristupa zdravstvenoj krizi, koji je nedavno izjavio da i dalje misli da nošenje maski nije neophodno.


Švedska je dostigla veću stopu zaraze po glavi stanovnika od bilo koje druge velike zapadnoevropske zemlje. Stopa od 346 slučajeva na 100.000 stanovnika zabilježena prošle sedmice dvostruko je veća od one u Velikoj Britaniji (151), Španiji (121) i Nemačkoj (155).


Prošle sedmice Švedska je zabilježila i rekordnih 35.783 novih slučajeva. Broj umrlih je veći nego u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno, prenosi "San".


Ove godine Božić neće biti kao prije

Premijer Stefan Leven najavio je prošle sedmice da će srednje škole biti zatvorene do 6. januara. On je govorio o "novoj normalnosti“ za društvo u kojoj ljudi "ne idu u teretane, ne idu u biblioteke, ne priređuju večere“, a prošlog mjeseca je krivicu za katastrofalne brojke svalio na građane, rekavši da je ove jeseni "previše njih zanemarilo savjete i preporuke“.


"Nova normalnost" će, kako stvari stoje, važiti i za praznike. Leven je u utorak poručio Šveđanima da će tokom božićnih i novogodišnjih praznika javna okupljanja u cijeloj zemlji biti limitirana na najviše osam ljudi, što bi trebalo da važi i za kućna okupljanja.

- Ove godine Božić neće biti kao prije - predočio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.