ZVANIČNICI STRAHUJU

Vakcina protiv korone je stigla, a sa njom i nove muke

Postoji opravdana bojazan za bezbjednost vakcina prilikom transporta, a plan je da vojska isprati svaku pošiljku

Stigle prve doze vakcina. Agencije

A. Ka. / Telegraf.rs

9.12.2020

Američki zvaničnici strahuju da bi neko mogao da pokuša da ukrade ili ošteti vakcine protiv koronavirusa i hitno zahtjevaju od Ministarstva odbrane i Nacionalne garde da donesu plan o zaštiti dragocijenog lijeka koji bi mogao da omogući kraj pandemije. 

Kako su neimenovani zvaničnici rekli za medije, postoji opravdana bojazan za bezbjednost vakcina prilikom transporta, a plan je da vojska isprati svaku pošiljku. Iako zvaničnici kažu da je u pitanju "uobičajena zabrinutost zbog integriteta medicinskih zaliha", vakcina COVID-19 postavlja nove izazove, posebno zato što se SAD bore sa velikim brojem pozitivnih slučajeva, hospitalizacija i visokom stopom smrtnosti, a podaci nisu bili ovako loši od početka pandemije.


Lažne vakcine

S druge strane, Interpol upozorava da bi moglo doći do „ubacivanja“ lažnih vakcina protiv koronavirusa od strane organizovanih kriminalnih grupa. 

- Videjed ćete da će države koristiti Nacionalnu gardu u bezbjednosne svrhe, jer je garda dobra sa masom - rekla je Džulijet Kaiem, pomoćnica sekretara Obamine administracije za međuvladine poslove u Odeljenju za nacionalnu bezbjednost.

Ona kaže da će države željeti da "zaštite vakcinu od crnog tržišta ili anti-vaksera koji žele da je unište". Razgovori o dodatnom obezbjeđivanju vakcina počeli su da se vode istovremeno sa pregovorima o distribuciji prvih doza vakcina širom zemlje. Prve doze trebalo bi da prime medicinski radnici i korisnici domova za stare osobe.

Zvaničnici kažu da bi prve isporuke vakcina mogle da počnu već sljedeće nedjelje, čim Američka agencija za lijekove (FDA) da odobrenje za korištenje „Fajzerove“ vakcine. Briga za bezbjednost vakcine postala je još veća kada se saznalo da će SAD dobiti mnogo manje doza nego što je prvobitno planirano. 

Šta kaže Bajden

Novoizabrani predsjednik SAD Džo Bajden jučer je poručio da će u prvim mjesecima njegove vladavine biti obezbijeđeno 100 miliona doza vakcine protiv koronavirusa.

- Ubijeđen sam da za 100 dana možemo da promijenimo tok bolesti i da omogućimo Amerikancima da bolje žive - istakao je Bajden.

Dr Entoni Fauči, jedan od najboljih infektologa u SAD, koji će biti i Bajdenov savjetnik je rekao da većina Amerikanaca vjerovatno primiti vakcinu do juna slijedeće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.