SJEDINJENE DRŽAVE

Što radi Tramp u posljednjim danima u Bijeloj kući

Pet pogubljenja je zakazano prije inauguracije izabranog američkog predsjednika Džoa Bajdena

Tramp: Imao 13 pogubljenja u mandatu. Agencije

A. Č.

10.12.2020

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) pokrenula je niz izvršenja smrtnih kazni na saveznom nivou u posljednjim Trampovim danima u Bijeloj kući, piše BBC.

Pet pogubljenja je zakazano prije inauguracije izabranog američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joea Bidena) 20. januara, čime je prekinuta 130 godina stara tradicija da se to ne radi usred prijenosa predsjedničke vlasti.


Bajden će tražiti ukidanje smrtne kazne

Ako se izvrši svih pet smrtnih kazni, Tramp će u posljednjih više od 100 godina postati predsjednik u čijem je mandatu bilo najviše pogubljenih, ukupno njih 13, nakon što ih je osmero smaknuto od srpnja ove godine.  

Ovaj tjedan trebali bi biti pogubljeni 40-godišnji Brandon Bernard i 56-godišnji Alfred Bourgeois u zatvoru u Terre Hauteu u Indiani.

Glavni državni odvjetnik Vilijam Bar (William Barr) rekao je da njegovo ministarstvo pravosuđa samo provodi postojeći zakon. No, kritičari tvrde da je potez zabrinjavajući i događa se uoči preuzimanja vlasti novog predsjednika Bajdena koji je rekao da će tražiti ukidanje smrtne kazne.


Pogubljenja su u SAD bila rijetka

- Ovo je zaista izvan norme, na prilično ekstreman način - rekla je Ngozi Ndulue, direktorica istraživanja u nestranačkom Centru za informacije o smrtnoj kazni. 

Otkako je američki Vrhovni sud vratio smrtnu kaznu 1988., pogubljenja su u SAD bila rijetka. 

Prije nego što je Tramp preuzeo Ovalni ured, od 1988. su izvršena samo tri pogubljenja na saveznoj razini. 

Sva su bila u mandatu republikanskog predsjednika Džordža Buša (George W. Bush), uključujući zatvorenika Timothyja McVeigha koji je osuđen zbog postavljanja bombe u vladinoj zgradi u Oklahoma Cityju. 

Od 2003. nije bilo izvršavanja smrtnih kazni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.