DJELIMIČNO ZATVARANJE

Danska produžuje restriktivne mjere, ostaju na snazi do 3. januara

Sada je gotovo 60 posto Danaca obuhvaćeno restrikcijama koje ostaju na snazi do 3. januara

Sada je gotovo 60 posto Danaca obuhvaćeno restrikcijama koje ostaju na snazi do 3. januara. ARHIV

A.F.

10.12.2020

Mjera djelomičnog zatvaranja na snazi u 38 danskih općina, među kojima u trima najvećim gradovima u zemlji, proširit će se na još tridesetak općina zbog porasta broja novozaraženih, saopćilo je  je u četvrtak ministarstvo zdravstva.

Sada je gotovo 60 posto Danaca obuhvaćeno restrikcijama koje ostaju na snazi do 3. januara zatvaranje srednjih škola, barova restorana i kulturnih ustanova a dosad ih je bilo nešto manje od polovine.

Zdravstvene vlasti su prijavile dosad najveći broj zaraženih, 3132, u protekla 24 sata u toj monarhiji s 5,8 miliona stanovnika, gdje je sada više od 100.000 slučajeva, rekao je Magnus Heunicke na tiskovnoj konferenciji, istaknuvši ipak da je epidemija u Danskoj "pod nadzorom".

- Ostanite kod kuće! Potisnite želju da zovete goste i da se družite s velikim brojem ljudi - pozvala je pak premijerka Mette Frederiksen nakon dolaska u Bruxelles na europski sastanak na vrhu.

Zeland otok na kojemu je Kopenhagen i središnji Jutland, na zapadu, bit će od petka u 16 sati obuhvaćeni mjerama koje su objavljene u ponedjeljak a već vrijede za Kopenhagen i okolicu te za Aarhus i Odense.

Ove mjere dolaze nakon prvog niza nacionalnih restrikcija uvedenih krajem oktobra, kada je počeo drugi val što pogađa Europu, a na snazi su sve do 28. februar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.