ISTRAŽIVANJA

Moderna počela testiranje među adolescentima

Moderna planira da sa dvije doze u razmaku od 28 dana testira 3.000 adolescenata u SAD-u

Moderna počela testiranje među adolescentima. ILUSTRCIJA

A.F.

10.12.2020

Farmaceutska kompanija Moderna saopćila je da je, u drugom dijelu posljednje faze testiranja, dala prvu dozu vakcine kandidatima koji spadaju u starosnu grupu između 12 i 18 godina.

Testiranje se odvija u saradnji sa Biomedicinskim naprednim istraživačkim i razvojnim tijelom (BARDA), koji je dio ministarstva zdravlja u SAD-u, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters. 

- Zadovoljstvo nam je saopćiti da smo krenuli u drugi dio posljednje faze testiranja kod zdravih adolescenata u SAD-u. Naš cilj je sakupiti dovoljno podataka do proljeća 2021, kojima bi se odobrila upotreba naše vakcine u nastavku školske godine -  rekao je Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne.

On je dodao da je ohrabren preliminarnim rezultatima i analizama treće faze testiranja među starijima od 18 godina, dok testiranje među adolescentima značajno pomaže da se osigura sigurnost i efikasnost vakcine među mlađom populacijom.

- Nadamo se da ćemo uspjeti isporučiti sigurnu vakcinu i dati zaštitu adolescentima, tako da mogu da se vrate u školu u normalnim uslovima -  rekao je Bancel.

Moderna planira da sa dvije doze u razmaku od 28 dana testira 3.000 adolescenata u SAD-u

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.