SUZAVAC I VODENI TOPOVI

Novi sukob policije i demonstranta u Tirani zbog ubistva mladića

Na protestu je došlo do sukoba, a policija je upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante, javlja Reuters.

Žestok okršaj na ulicama. AFP

G. M. / Tanjug

10.12.2020

Nekoliko stotina ljudi, uglavnom mlađe dobi, okupilo se večeras ponovo ispred zgrade ministarstva unutrašnjih poslova u Tirani da izraze protest zbog ubistva 25-godišnjeg Klodijana Raše kojeg je u utorak uvečer ubio policajac.

Na protestu je došlo do sukoba, a policija je upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante, javlja Reuters.

Demonstracije su održane i u drugim albanskim gradovima, ali manje nasilne, prenio je Tanjug.

Na Klodijana Rašu je u utorak uvečer pucao policajac pošto se nije odazvao zahtjevu da se zaustavi zbog kršenja noćnog policijskog sata.

Nasilje na ulicama. AFP

Ubistvo mladića dovelo je do protesta koji su održani i jučer, kada je policija upotrijebila suzavac kako bi spriječila da demonstranti uđu u kompleks znanja albanske vlade.

Predstavnik policije u Tirani izjavio je jučer da je na protestu povrijeđeno najmanje devet policajaca i da su demonstranti oštetili nekoliko policijskih vozila. Povrijeđeni su i jedan demonstrant i jedan novinar, kako je prenio AP.


Albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Leši podnio je danas ostavku premijeru Ediju Rami.

Rama je rekao da je upotreba sile od strane policijskih službenika bila pretjerana, kao i da će biti sprovedena istraga povodom slučaja, a počinilac zločina izveden pred lice pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.