VELIKA BRITANIJA

Džonson: Postoji velika mogućnost da ne uspiju pregovori sa Evropskom unijom

Postoji velika mogućnost da ćemo imati rješenje koje će više ličiti na odnose Australije i EU, nego Kanade i EU - rekao je britanski premijer

Boris Džonson. Agencije

A. Ka. / Antena M

10.12.2020

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) ocijenio je da postoji "velika mogućnost" da ne uspiju pregovori sa Evropskom unijom o postizanju trgovinskog sporazuma poslije Brexit. 

Džonson je za britanske medije rekao da postoji velika mogućnost da ne bude postignut sporazum sa EU o budućim odnosima dvije strane poslije 31. decembra, kada Velika Britanija konačno napušta Uniju.

- Postoji velika mogućnost da ćemo imati rješenje koje će više ličiti na odnose Australije i EU, nego Kanade i EU - rekao je britanski premijer.

Australija nema trgovinski sporazum sa Unijom, dok ga Kanada ima. Glavne prepreke u postizanju dogovora su tri sporne teme: ribolov, uslovi poštene konkurencije i budući mehanizmi rješavanja sporova.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dvije strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.