BRISEL

Evropska unija ima vakcine za 750 miliona građana

Prema istim izvorima Evropska komisija je potpisala ugovore kojima je osigurano dovoljno doza za 750 miliona ljudi, a EU ima oko 450 miliona stanovnika

Šefica Evropske komisije iznijela podatke. Arhiv

G. M. / Jutarnji list

10.12.2020

Evropska unija ima vakcina za 750 miliona građana. Tokom rasprave o vakcinisanju na samitu EU u Briselu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen) je, prema diplomatskim izvorima, izvijestila čelnike država članica da je do sada osigurano “više nego dovoljno vakcina” za sve građane Evropske unije.

Prema istim izvorima Evropska komisija je potpisala ugovore kojima je osigurano dovoljno doza za 750 miliona ljudi, a EU ima oko 450 miliona stanovnika, prenosi Jutarnji list

Višak će države članice donirati drugim državama, prije svih onima na području zapadnog Balkana.

Neki lideri su se na samitu požalili zašto EU već nije odobrila prve vakcine. To je pitanje postavio i poljski Premijer Mateuš Moravjecki (Mateusz Morawiecki) koji želi ubrzani proces odobrenja od strane Evropske agencije za lijekove.

No ostali su više strpljivi i smatraju da je mudro pričekati par dana i biti siguran da je vakcine djelotvorno i sigurno.

Šefovi država ili vlada EU su razgovarali i o potrebi usklađene kampanje informiranja javnosti o vakcinisanju jer je još uvijek, prema anketama, preveliki broj građana koji se izjašnjavaju da se neće vakcinisati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.