ŠPANIJA

Policija u luksuznoj kući pronašla 1.055 biljaka marihuane, traga za Hrvatom

Istražitelji su provjerom ustanovili kako kuću u najmu ima hrvatski državljanin, no da nije živio u njoj

Ilegalno uzgajali marihuanu. Ilustracija

G. M. / Hina

10.12.2020

Španska policija traži 43-godišnjeg hrvatskog državljanina u čijoj je unajmljenoj kući na jugu Španije pronašla 1.055 biljaka marihuane, saopćila je u četvrtak Civilna garda.

Neimenovani hrvatski državljanin je prije deset mjeseci unajmio luksuznu kuću u Viljahojosi, primorskom mjestu s 34.700 stanovnika blizu grada Alikantea.

- Istraga je pokrenuta nakon što je policija dobila dokaz da se u kući nalazi plantaža marihuane - navedeno je u saopćenju Civilne garde, policije koja provodi istragu.

Istražitelji su provjerom ustanovili kako kuću u najmu ima hrvatski državljanin, no da nije živio u njoj. Primijetili su, međutim, veći broj osoba kako ulaze i izlaze iz kuće.

- Vjerovatno su se bavili uzgojem droge i upravljanjem povezanim uređajima. Taj način ponašanja uobičajen je za savršeno strukturirane organizacije koje koriste ovakve vrste kuća kao logističke centre za uzgoj i trgovinu marihuanom - navedeno je u saopćenju.

Civilna Garda je zatražila od suca nalog za pretres kuće. Dobila ga je, a zatim je ušla u kuću, pa u podrumu pronašla 1.055 zasađenih biljaka marihuane. Pronašla je i 96 svjetiljki, 29 ventilatora te ostale uređaje potrebne za sadnju i održavanje plantaže marihuane u zatvorenim prostorima.

- Uvjeti su bili impresivni. Sve je postavljeno na vrlo profesionalan način - saopćila je Civilna garda koja sada nastoji pronaći hrvatskog državljanina na čije ime je unajmljena kuća.

Osumnjičen je za kršenje zakona o javnom zdravstvu te za neovlašteno korištenje struje pri uzgoju marihuane.

- Istraga traje pa vam u ovom trenutku ne možemo reći ništa više - odgovorila je glasnogovornica Civilne Garde iz Alikantea u telefonskom razgovoru za Hinu, dodajući da nastoje otkriti lokaciju te osobe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.