NE PRIZNAJE PORAZ

Tramp napao Vrhovni sud jer je odbio razmotriti njegovu tužbu

Tramp stalno ponavlja, bez ikakvih dokaza, da je prevaren na američkim predsjedničkim izborima, ocjenjuju agencije

Tramp tvrdi da je prevaren. Arhiv

G. M. / Hina

13.12.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) napao je Vrhovni sud zbog toga što je odbio razmotriti tužbu za koju se Tramp nadao da će poništiti pobjedu Džoa Bajdena (Joe Biden) na američkim predsjedničkim izborima, a za glavnog državnog tužioca Vilijema Bara (William Barr) rekao je da predstavlja "razočarenje."

Najviši sud u državi u petak kasno navečer odbio je pokušaj bez presedana američke savezne države Teksas da poništi rezultate izbora u četiri savezne države, ocijenivši da Teksas za takav zahtjev nema nikakvog pravnog temelja.

Ne priznaje poraz

Ta odluka objavljena je uoči okupljanja američkog izbornog kolegija na kojem bi se u ponedjeljak trebala potvrditi pobjeda Bajdena, piše britanska agencija Reuters.

Demokratski kandidat i bivši američki potpredsjednik osvojio je 306 glasova članova izbornog kolegija, a Tramp 232. Svaka savezna država ima određeni broj elektora u tom kolegiju i oni na okupljanju kolegija glasaju prema rezultatima izbora u svojoj saveznoj državi.

- Vrhovni sud ima NULA interesa za suštinu najveće izborne prevare u Sjedinjenim Američkim Državama - napisao je Tramp u subotu na Twitteru nazivajući odluku suda "sramotnom povredom pravde".

Tramp stalno ponavlja, bez ikakvih dokaza, da je prevaren na američkim predsjedničkim izborima.

Uprkos Trampovim naporima da potkopa Bajdenovo stupanje na dužnost, Bajden obavlja pripreme i odabrao je kandidate za svoje najbliže saradnike.

Tramp je slavio teksašku tužbu kao potencijalnu prekretnicu u njegovim naporima da preokrene izborne rezultate i otvoreno pozivao Vrhovni sud i zastupnike parlamenata saveznih država, čije rezultate ne priznaje, da pomognu. Više od 100 republikanskih zastupnika i 17 saveznih država podržalo je tu tužbu.


Odluku podržali i suci koje je imenovao Tramp

No, u kratkoj odluci Vrhovnog suda, koju su podržali i suci koje je sam Tramp imenovao u najviši sud, sada većinski konzervativnog sastava, napisano je da Teksas nema nikakvih osnova za svoj pravni potez.

Trampova kampanja i njegovi republikanski saveznici podnijeli su desetine raznih tužbi širom SAD osporavajući rezultate izbora i doživjeli su poraz za porazom, kako na prvostepenom nivou, tako i u žalbenim postupcima.

No, Trumpa to nije pokolebalo pa je u subotu na Twitteru napisao "TEK SMO SE POČELI BORITI!!!".

U subotu u saveznoj državi Viskonsin Tramp je pred saveznim sudom izgubio u još jednom pokušaju osporavanja izbora.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.