BREXIT

Fon der Lejen i Džonson danas odlučuju o budućnosti odnosa EU i Velike Britanije

Nedjelja je zadnji u nizu navodnih krajnjih rokova za pregovore s Britanijom koja za 19 dana napušta jedinstveno tržište EU, ali napetosti rastu

Džonson i Fon der Lejen: Hoće li biti dogovora. Sky News

G. M. / Hina

13.12.2020

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) i britanski premijer Boris Džonson (Johnson) održat će još jedan krizni razgovor kako bi odlučili hoće li napustiti trgovinske pregovore nakon Brexita.

Nedjelja je zadnji u nizu navodnih krajnjih rokova za pregovore s Britanijom koja za 19 dana napušta jedinstveno tržište EU, ali napetosti rastu.

U subotu je Britanija poduzela dramatičan korak objavivši da će od 1. januara njenim vodama patrolirati naoružani brodovi kako bi evropske brodove spriječili u ribolovu koji su tu u izlovu u nekim slučajevima i stoljećima.

Ton Brisela bio je manje ratoboran, a Fon der Lejen je jasno rekla da će EU poštovati suverenitet Velike Britanije nakon britanskog prelaznog perioda poslije Brexita, ali nijedna strana još nije spremna na kompromis oko svojih temeljnih načela.

Bez trgovinskog dogovora prekogranična trgovina vratit će se na pravila WTO-a, s carinama koje će povećavati cijene i stvarati mnogo administrativnih poslova za uvoznike, a neuspjeli pregovori mogu otrovati odnose između Londona i Brisela u godinama koje dolaze.

U srijedu, nakon radne večere s Džonsonom u Briselu koju je Fon der Lejen opisala kao "živahnu i zanimljivu", a na kojoj nije postignut napredak, rekla je da su se dogovorili da "donesu odluku do kraja vikenda".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.