NOVI SUKOBI

Azerbejdžan optužio armenske snage za kršenje primirja u Nagorno-Karabahu

Umjesto da napuste to područje, armenski vojnici su ojačali svoje položaje i izvode napade

Nastavljeni sukobi uprkos primirju. Anadolija

Fu. M. /Anadolija

13.12.2020

Vlasti Azerbejdžana saopćile su da su armenske snage prekršile primirje i protekle sedmice u Nagorno-Karabahu ubile četvoricu azerbejdžanskih vojnika, javlja Anadolija.

Ministarstvo odbrane i Državni sigurnosni servis Azerbejdžana u zajedničkom saopćenju su naveli da je nekolicina armenskih vojnika ostala u šumama regije Hocavend, iako je potpisani mirovni sporazum predvidio potpuno povlačenje iz te regije.

Ističući kako je Azerbejdžan obezbijedio sve uvjete za mirno povlačenje armenske vojske, u saopćenju se navodi da su i ruske mirovne snage spikerfonima pozivale da napuste to područje.

- Umjesto da napuste to područje, armenski vojnici su ojačali svoje položaje i izvode napade na azerbejdžansku vojsku i civile. Najmanje trojica azerbejdžanskih vojnika su ubijena, a dvoje civila je ranjeno u napadu kojeg su armenske snage izvele u selu Sur kod Hocavenda.

Još jedan azerbejdžanski vojnik ubijen je u sličnom napadu u gradiću Hadrutu.

- Državni sigurnosni servis Azerbejdžana prinuđen je da provede antiterorističku operaciju u toj regiji - navodi se u saopćenju iz Bakua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.