BREXIT

London i Brisel nastavljaju pregovore o trgovinskom sporazumu

Usaglasili su se reći pregovaračima da nastave razgovore u Briselu "kako bi vidjeli može li se postići sporazum čak i u ovoj kasnoj fazi"

Džonson i Fon der Lejen: Još ima nade za dogovor. Agencije

G. M. / BBC

14.12.2020

Pregovarači iz Velike Britanije i EU započet će novi pokušaj postizanja sporazuma o trgovini poslije Brexita, nakon što su se obje strane dogovorile "da idu na dodatne kilometre“, odnosno da se pregovori nastave.

Britanski izvor rekao je da proces još ima neke šanse, ali je premijer Boris Džonson (Johnson) upozorio da je neuspjeh u postizanju dogovora „najvjerojatniji ishod“.

Rok za završetak razgovora bio je određen za nedjelju, ali su premijer Džonson i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) pristali na produženje.

Njih dvoje su diskutirali o "glavnim neriješenim temama" tokom "konstruktivnog" razgovora.

Usaglasili su se reći pregovaračima da nastave razgovore u Briselu "kako bi vidjeli može li se postići sporazum čak i u ovoj kasnoj fazi".

Nisu rekli koliko će se dugo trajati ovi najnoviji razgovori, ali krajnji je rok 31. decembra, a mora se ostaviti vrijeme da britanski i evropski parlamenti glasaju o bilo kojem sporazumu koji se dogodi prije toga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.