POSTIGNUT DOGOVOR

Netanjahu: Izrael i SAD zajedno s arapskim zemljama protiv Irana

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD Robert O'Brajan sastao se s Netanjahuom u okviru službene posjete Izraelu

Netanjahu: Otkloniti prijetnju. Arhiv

L. S. / Agencije

14.12.2020

Izrael i Sjedinjene Američke Države (SAD) postigli su dogovor s arapskim zemljama kako bi zaustavili Iran i njegove programe, kazao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu). 


Prijetnja miru

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD Robert O'Brajan (O'Brien) sastao se s Netanjahuom u okviru službene posjete Izraelu, a šef izraelske vlade optužio je vlasti Irana da podržavaju terorističke organizacije širom svijeta.

- Iran je prijetnja miru u svijetu. Trebamo se svi ujediniti kako bismo otklonili tu prijetnju - rekao je Netanjahu.

Naveo je kako se iranski režim mora zaustaviti, jer će se u suprotnom domoći nuklearnih bombi i balističkih raketa kojima će prijetiti Evropi i Americi.

Pohvalio je ulogu SAD u normalizaciji odnosa koje je Izrael postigao s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom.


O'Brajan: Hrabri iskoraci. Arhiv

- Trampova politika je naišla na podršku na Bliskom istoku. Izraelci i Arapi su pozdravili povlačenje SAD iz najlošijeg nuklearnog sporazuma. Sada su Izrael, SAD i arapske zemlje postigli dogovor o zaustavljanju Irana - kazao je Netanjahu.


Važni sporazumi

O'Brajan je čestitao Izraelu na "hrabrim" iskoracima u procesu normalizacije odnosa s četiri arapske države.

- Svi ti sporazumi su izuzetno važni. Međutim, najvažniji je onaj postignut s Marokom koji gaji historijske veze s Jevrejima - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.