VELIKA BRITANIJA

Otkriven novi oblik koronavirusa, proglašen treći nivo uzbune

Henkok je rekao da je novi oblik identifikovan u više od hiljadu slučajeva, uglavnom na jugu zemlje

Slični oblici otkriveni u drugim zemljama. Ilustracija

A. Ka. / Glas Amerike

15.12.2020

Britanski ministar Met Henkok saopćio je jučer da je novi oblik virusa koji izaziva COVID-19 identifikovan u južnoj Britaniji. 

Prema njegovim riječima, to bi moglo da objasni zašto je nivo infekcija u tom dijelu zemlje porastao brže nego u drugim djelovima. Obraćajući se parlamentu, Henkok je rekao da je novi oblik identifikovan u više od hiljadu slučajeva, uglavnom na jugu zemlje, ali ukupno u oko 60 različitih područja. Rekao je da su slični oblici otkriveni i u drugim zemljama i da je britanska vlada o tome obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Pratiti smjernice

Ministar zdravlja brzo je naglasio da nema nikakvih naznaka da je nova varijanta virusa zaraznija ili da je otporna na vakcinu koja se sada distribuira u Britaniji. Međutim, rekao je da je to dodatni razlog da ljudi ostanu oprezni i prate smjernice zaštite od COVIDA-19 kako bi spriječili širenje virusa. 

Henkok je vijest o novoj varijanti virusa saopćio dok je predstavljao nove restrkcije koje se uvode u Londonu i neposrednoj okolini, pošto je u glavnom gradu Britanije došlo do "eksponencijalnog rasta novih infekcija."

Rekao je da London prelazi na "treći nivo koji označava veoma visoku uzbunu". Prema restrikcijama, građani će moći samo da se viđaju sa prijateljima i rođacima sa kojima ne žive u istom domaćinstvu ako se sastaju napolju, na javnim mjestima, i u grupama od šest ili manje ljudi.

Henkok je dodao da će restorani i druge uslužne djelatnosti moći da budu otvoreni samo za služenje hrane "za ponijeti" i isporuke, a građanima se savjetuje da izbjegavaju nepotrebna putovanja van dijela grada u kome žive.

Oglasila se WHO

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je danas da je upoznata s novim oblikom COIDA-19, koji se pojavio u Velikoj Britaniji, ali da nema dokaza da se ovaj soj ponaša drugačije od postojećih vrsta virusa.  

- Svjesni smo ove genetske varijante, koja je prijavljena kod 1.000 osoba u Engleskoj - rekao je direktor programa WHO za vanredne situacije Majk Rajan na brifingu za novinare u Ženevi.

On je dodao da zvaničnici razmatraju njegov značaj, prenosi Rojters. 

- Vidjeli smo mnoge varijante, ovaj se virus razvija i mijenja tokom vremena -0 naveo je Rajan, a prenosi Rojters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.