REAKCIJE

Čavušolu razgovarao s Pompeom o reakcijama Turske na uvođenje sankcija

SAD su u ponedjeljak nametnule određene sankcije Turskoj zbog njene nabavke ruskih odbrambenih sistema S-400

Čavušolu i Pompeo. Arhiv

A. J.

15.12.2020

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) obavio je telefonski razgovor sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike).


Prema informacijama iz diplomatskih izvora, Čavušolu je danas obavio razgovor sa Pompeom, tokom kojeg je bilo govora o reakcijama Turske na uvođenje sankcija od strane Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Anadolija.


SAD su u ponedjeljak nametnule određene sankcije Turskoj zbog njene nabavke ruskih odbrambenih sistema S-400.


Turska je članica NATO-a skoro sedam decenija i zagovara formiranje radnih grupa za pronalazak rješenja kada je riječ o nesuglasicama među saveznicima.


Nakon što nije uspjela sklopiti sporazum o kupovini američkog odbrambenog sistema Patriot, Turska je prije tri godine potpisala sporazum s Rusijom o kupovini sistema S-400.


Američke vlasti negoduju zbog turske nabavke ruskih sistema i tvrde da nisu kompatibilni sa sistemom NATO-a, kao i da otvaraju mogućnost ruskoj sabotaži američkih borbenih aviona F-35. S druge strane, Turska je poručila da sisteme S-400 neće ni integrirati u NATO sisteme oružja i da to neće biti prijetnja njenim saveznicima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.