TURSKA-EU

Erdoan razgovarao s Mišelom: Kako spustiti tenzije u Istočnom Mediteranu

Erdoan je tokom razgovora kazao da Turska svoju budućnost namjerava razvijati zajedno sa EU

Erdoan i Mišel: Razgovarali telefonom. Agencije

Fu. M.

16.12.2020

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) telefonom je danas razgovarao sa liderom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel), prenosi Anadolija.

U saopćenju Direkcije za komunikacije predsjednika Turske navodi se da je Mišel nazvao Erdoana kako bi mu prenio informacije i razmjenio ideje o samitu Evropske unije.

Erdoan je tokom razgovora kazao da Turska svoju budućnost namjerava razvijati zajedno sa EU, dodajući da svaki pozitivan korak u odnosima Turske i EU smatra novom prilikom.

Još je kazao da neki neprestano poduzimaju napore da izazovu krizu u momentima dok Turska želi otvoriti novu stranicu sa EU, istakavši da je vrlo važno što prije izaći iz začaranog kruga kada se radi o odnosima Turske i EU.

Erdoan je podsjetio da je u više navrata naglasio da je Turska spremna ponovo početi pregovore s Grčkom, dodajući da ipak grčka strana konstantno proizvodi neke izgovore i bježi od razgovora, a posljednjih sedmica su napravili, kako je kazao, i neke provokativne korake.

Napomenuo je da Turska svoje politike kreira u skladu sa principima pravednosti i pravde, te da po pitanju istočnog Mediterana zauzima dobronamjeran i konstruktivan stav, istakavši da je i dalje na stolu prijedlog za održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi se razmatralo ovo pitanje.

Istakavši da je vrlo važno da konferenciji prisustvuju svi relevantni akteri, uključujući i Tursku Republiku Sjeverni Kipar, rekao je da je turska strana uvijek ulagala napore za postizanje pravednog, trajnog i održivog rješenja na ostrvu Kipar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.