REAKCIJE

Erdoan: Američke sankcije predstavljaju napad na suverenitet Turske

Turski predsjednik je kazao da je cilj američkih sankcija da se zaustavi razvoj odbrambene industrije i Turska dovede u podređen položaj

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Fu. M. /Anadolija

16.12.2020

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je danas kako američke sankcije predstavljaju otvoreni napad na suverenitet Turske, javlja Anadolija.

Erdoan je posredstvom videokonferencije prisustvovao svečanom otvaranju druge etape novoizgrađenog autoputa koji spaja turske regije Ankaru i Nigde.

Naglasivši da je Turska prva članica NATO koja se ikad suočila s tom vrstom američkih sankcija, Erdoan je kazao da to nije primjer savezništva, već pokazatelj primjene dvostrukih standarda kada je riječ o odnosu Zapada prema Turskoj.

SAD je početkom sedmice posredstvom mehanizma CAATSA uveo Turskoj određene sankcije zbog turske nabavke ruskih raketnih sistema S-400.

Erdoan je danas poručio da je cilj američkih sankcija da se zaustavi veliki razvoj odbrambene industrije i Turska učini ovisnom državom.

- Turska je odlučna u razvoju vlastite namjenske industrije i neće biti zastrašena, već ćemo biti ponukani da dvostruko više i bolje radimo kako bismo razvijali odbrambenu industriju i učinili je potpuno neovisnom - poručio je Erdoan.

Američke sankcije se odnose na Direkciju za odbrambenu industriju Turske i njeno rukovodstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.